Protesterade mot militärövning – greps på flygbas

Publicerad 2015-06-02

Tio aktivister gripna – protesterade mot jätteövningen ”Arctic challenge”

Fredsaktivister tog sig in på militärflygplatsen F21 i Luleå för att protestera mot jätteövningen ”Arctic challenge”.

Tio personer har gripits.

– Det är vansinne att militära övningar får äga rum här i Norrbotten, säger aktivisten Gun-Britt Mäkitalo.

Det var tidigare i dag som flera grupper av aktivister från olika organisationer tog sig in på flygförbandet F21 i Luleå.

Aktivisterna spelade döda på flygbanan, för att visa vilka konsekvenser som krig kan få.

– Vi vill inte ha kriget här på vår bakgård, och ingen annanstans heller för den 
delen, säger aktivisten Gun-Britt Mäkitalo i en kommentar.

Tio gripna

Enligt övningsledningen har tio personer gripits.

– Det är F21:s bevakningsorganisation som omhändertagit dem. De är nu överlämnade till militärpolisen, säger Louise Levin, informationschef på F21.

Hon fortsätter:

– De tog sig in via flygplatsens civila del. Och de har utsatt både sig själva och civila resenärer för fara. Det är väldigt dumt. Men det har inte påverkat övningen eller den civila flygtrafiken.

Ärendet har överlämnats till åklagare, som har beslutat att inleda en förundersökning. Militärpolisen ska förhöra de gripna under eftermiddagen.

Stor övning

Övningen ”Arctic challenge” är en av de största flygövningarna i världen i år. Den inleddes i förra veckan, och pågår till den 5 juni. Det är Sverige, Norge och Finland som arrangerar övningen. Flera Natoländer, däribland Storbritannien och USA, deltar också. Totalt medverkar 115 flygplan och 3 600 soldater i ”Arctic challenge”.

Övningen har kritiserats från framförallt Vänsterpartiet för att föra Sverige närmare Nato. Men försvarsminister Peter Hultqvist är positiv.

– Övningen bidrar till en ökad militär förmåga. Jag tycker att det är mycket positivt att intresset för att delta är stort, har han tidigare sagt till Aftonbladet.