Så tar IS över Google Maps

Uppdaterad 2015-04-20 | Publicerad 2015-04-17

Här är IS hån mot invånarna i den krigsdrabbade staden Kobane.

Med hjälp av Google Maps har terrorgruppen döpt om staden till Ayn al-Islam.

– De använder internet som propagandainstrument för att skriva sin egen historia, säger forskaren vid Försvarshögskolan Peder Hyllengren.

I mitten av september förra året inledde IS angreppen mot den kurdiska staden Kobane på gränsen mellan Syrien och Turkiet.

På kort tid tvingades över 200 000 människor på flykt för att undkomma terrorgruppens våldsamma framryckningar. Flyktingarna vittnade om brutala avrättningar, våldtäkter och plundringar. I januari kunde de kurdiska styrkorna med hjälp av de USA-ledda bombningarna återerövra Kobane och när invånarna till sist kunnat återvända, har de mötts av en fullständigt sönderbombad stad.

”Ett hån”

Även på nätet har IS-anhängare lyckats göra ett obehagligt avtryck. Den som söker på Google Maps efter Kobane eller stadens arabiska namn Ayn al-Arab, möts även av namnet Ayn al-Islam, skrivet med arabisk text. Det är namnet som bara IS använder på Kobane. En direkt översättning blir Islams källa.

Samma namn förekommer också som en hashtag på Twitter när IS-anhängare skriver om Kobane.

Flera personer som Aftonbladet talat med känner sig djupt kränkta över att namnet på deras stad kidnappats av IS, utan att Google agerat.

– Det är ett hån mot Kobanes invånare och det är riktigt pinsamt för Google, säger den kurdiske författaren Kurdo Baksi.

Själva bytt namn

Hos Google är namnändringen inte känd när Aftonbladet ringer, men förklaringen till hur IS-anhängarna har gått tillväga, ligger i att systemet är användargenererat.

– Platserna på Google Maps baseras på en rad källor, inklusive information från användare, säger Joanna Mossberg, presstalesperson på Google i Sverige.

Om tillräckligt många använder ett namn på en plats, slår det igenom, förklarar hon.

– På så sätt kan vi ha platserna så uppdaterade som möjligt.

Joanna Mossberg uppmanar de personer som känner sig kränkta av namnet att göra en anmälan till Google.

– Det är bra om vi uppmärksammas på felaktigheter så att vi kan åtgärda dem.

Ytterligare platser i Syrien har fått nya namn i Google Maps. Bland annat har al-Assad-sjön i närheten av den IS-dominerade staden Raqqa fått namnet Al-Thawra-sjön, vilket kan översättas med Revolutionssjön. Redan 2012 rapporterade tidningen The Guardian om att den dåvarande syriska oppositionen lyckats ändra gatunamn som hade anknytning till presidenten Bashar al-Assad.

Utnyttjar internet

Vid sidan av det brutala kriget på marken har IS sedan rörelsen bildades också fört ett propagandakrig på internet. Namnbytet på Kobane är ett tydligt exempel på det, anser terrorforskaren Peder Hyllengren.

– Det här är ytterligare ett sätt för dem att propagera och försöka att bygga sin stat. På samma sätt som de förstör antika föremål, vill de byta namn på städer för att sudda ut historien.

Ingen annan terrororganisation har varit så aktiv på nätet som IS. I dag finns dess anhängare på tusentals konton på Facebook och Twitter.

– Många tillhör en ung generation med helt andra tekniska färdigheter än vad vi tillexempel sett hos Al Qaida, säger Peder Hyllengren.

Kunskapen om internet och sociala medier har utnyttjats till max för att locka nya rekryter till kriget, men även som ren skrämseltaktik.