”XX, du är en idiot”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-23

Tyskans hatbrev till Emmas sambo

Den 32-åriga kvinnan var svartsjuk och sårad. Mannen hade avslutat relationen och förklarat att han inte ville träffa henne mer.

I brev till Emma Jangestigs sambo beskriver hon sina känslor.

"XX, du är en idiot! Egentligen borde jag inte skriva något mer än den raden – den är så exakt."

Emma Jangestigs sambo hade ett kortare förhållande med den 32-åriga kvinnan, som står åtalad misstänkt för två mord och ett mordförsök. De träffades under en semesterresa sommaren 2006 och sågs några gånger efter hemkomsten. Kvinnan reste till Arboga för träffa mannen.

Men efter några månader förklarade mannen att han inte ville träffas mer – vilket kvinnan gjorde arg och besviken.

Han berättade att han träffat en ny kvinna med två barn.

Två brev

Polisen har beslagtagit två brev som den tyska kvinnan skickat till mannen. I första brevet beskriver hon chocken över uppbrottet. Hon skriver att klockan är fem på morgonen och att hon har sovit dåligt.

Enligt den åtalade har de dagen innan talat med varandra på telefon vid ett flertal tillfälllen – men hon känner sig åndå manad att skriva ett brev för att förklara sina känslor ytterligare.

"XX, du är en idiot! Egentligen borde jag inte skriva något mer än den raden – den är så exakt."

Hon skriver att hon tog förhållandet på allvar – men att han inte gjorde det.

"Fullständigt tom"

"Hur gammal var det du var nu? Jag vet inte om det är det vanliga sättet att hantera otrevliga saker i Sverige, men det saknar definitivt varje form av anständighet. Jag kan inte tänka mig någon – förutom pubertala skolungar – som gör slut via SMS – om de gör det över huvudtaget. De människor jag känner skulle hellre hugga händerna av sig innan de gjorde det!"

"Det känns som om jag fortfarande drömmer och jag är fullständigt tom. Jag har blivit de som jag alltid försökt undvika – att bli kvarlevorna, i ordets värsta bemärkelse, efter en killes mysiga sommaräventyr."

Den åtalade tyskan beskriver situationen som hopplös och skriver att hon är vilsen. I ett förhör framgår det att hon upplever att mannen lever ett sådant liv som hon och han hade planerat tillsammans. Fast med en annnan kvinna.

"Jag vet inte hur jag ska kunna hantera det faktum att jag inte ser någon utväg ur min situation, och nu har jag inte ens kraften att åstadkomma en förändring".

"Det är fortfarande en sak som jag går och tänker på. Jag kanske berättar för dig en dag när jag mår bättre igen, och har en liten chans att spöa dig! Jaa, jag skulle vilja göra det!"

"Var så sårad"

I brev nummer 2 säger sig kvinnan må bättre.

"Jag var så sårad och ville inte ha några slags känslor för dig, så jag försökte trycka ned dem. Detta var snarare destruktivt än till nytta. Tyvärr såg jag det inte på det sättet då. Det jag vill att du ska veta är att jag inte är galen eller någonting. Jag fick en total blackout och jag antar att jag var mer förvånad än någon annan."

Den 17 mars attackeras Emma Jangestig och hennes två barn i villan i Arboga. Sambon hittar kvinnnan och de två barnen svårt skadade och larmar 112.

Enligt åklagaren ska motivet bakom den blodiga attacken ha varit svartsjuka och besvikelse över den avbrutna relationen med mammans sambo.

Följ ämnen i artikeln