Flera döda i drunkningsolyckor

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-26

Livräddningssällskapet: Det varma vädret skördar dödsoffer

Det varma vädret skördar offer.

Den senaste veckan har minst sex människor omkommit i drunkningsolyckor – och Svenska livräddningssällskapet befarar att siffran kommer att stiga.

En kvinna i 70-årsåldern hittades på lördagseftermiddagen livlös i vattnet vid Trönninge strand utanför Halmstad. På lördagen drunknade en man i 45-årsåldern vid Ransviks badplats på Kullaberg i Skåne.

Dessa är bara några i raden av drunkningstillbud den senaste veckan, visar en granskning som aftonbladet.se har gjort.

Ofta män

Antalet som drunknar är kopplat till värmeböljan, menar Svenska livräddningssällskapet. På lördagen var det 30 grader på många håll i landet – och minst tre omkom i badolyckor.

– Och med tanke på väderprognosen kommer antalet olyckor öka, säger informationschef Anders Wernesten.

Enligt Svenska livräddningssällskapet dog 17 personer i samband med bad under juli i fjol. Under hela 2007 omkom 20 personer.

Detta är dock en minskning jämfört med 2006 då siffran låg på 45.

– De flesta olyckor drabbar män. Nio av tio som förolyckas är män och fem av tio är över 50 år. Män överskattar sin förmåga och tror att de klarar sig bättre i vattnet än vad de egentligen gör, säger Anders Wernesten.

Kylan farlig

Han vill understryka att simning är en färskvara – som är fysiskt krävande.

– Att simma 200 meter är som att springa tre kilometer. Den stora skillnaden är att man kan stanna om man blir trött under en joggingtur – om man simmar går inte det så bra.

Temperaturen i vattnet under sommaren upplevs av många som behaglig men faktum är att allt under 28 grader är kallt för människan, säger Wernesten.

– Kylan påverkar oss mer än vad vi tror. Det är därför bäst att hålla sig där man bottnar och inte ge sig ut för långt.

Drunknar i tysthet

En attitydundersökning som Svenska livräddningssällskapet lät göra 2007 visar att fler är 2 miljoner vuxna i Sverige inte tror sig kunna simma 200 meter.

– De som svarade ja hade simmat 200 meter för 10 år sedan eller mer. Då kan man räkna ut att de inte skulle klara det i dag, säger Wernesten.

En 17 månader gammal flicka hittades vid lunchtid på onsdagen livlös i en sjö vid Norraryds campingplats i Tingsryds kommun. Drunkningstillbud bland mindre barn kan vara förrädiska.

– Små barn kan inte eller har inte lärt sig att skrika på hjälp. De drunknar tyst. Det räcker med ett ögonblick så är de borta och sedan är det svårt att veta var man ska leta.

Drunkningar och tillbud senaste veckan

Så här många drunkningstillbud har inträffat bara den senaste veckan:

26/7: En äldre man drunknade på lördagsförmiddagen i Burusjön norr om Idre fjäll i Dalarna. Mannen hittades av privatpersoner i vattnet. Han var livlös och konstaterades död efter att räddningstjänsten lyckats ta sig fram till platsen i den otillgängliga terrängen.

En kvinna i 70-årsåldern drunknade på lördagseftermiddagen i vattnet vid Trönninge strand utanför Halmstad.

En 46-årig man drunknade vid Ransvik vid Mölle på eftermiddagen.

En 4-årig flicka var med om ett drunkningstillbud i Saxtorp i Skåne på lördagskvällen. Flickan var, enligt Anders Nilsson på Malmöpolisen, under vattnet i flera minuter. Hon fördes till sjukhus och har under kvällen vaknat upp.

25/7: En sexårig norsk pojke omkom i en drunkningsolycka på Allébadet i Hallsberg på fredagseftermiddagen.

24/7: En man född 1985 omkom på torsdagen vid en olycka vid sjön Välen utanför Högsby.

23/7: En 17 månader gammal flicka hittades vid lunchtid på onsdagen livlös i en sjö vid Norraryds campingplats i Tingsryds kommun. Enligt uppgifter från Blekingesjukhuset i Karlshamn dit flickan fördes med ambulans hade hon hjärt- och andningsstillestånd vid ankomsten.

En man hittades vid halv tiotiden på onsdagskvällen drunknad vid Stornorrforsen kraftstation i Umeälven. Mannen var ute i en gummibåt tillsammans med andra personer när olyckan inträffade. Mannen bar flytväst vid olyckan.