Astronomerna upphetsade inför unik Venuspassage

Publicerad 2012-06-03

Drömmer du om att se Venus passera framför solen?

Då har du din chans på nationaldagen.

Nästa chans är om 105 år.

Venuspassagen är mycket ovanlig och får astronomer över hela världen att jubla.

– Det är en unik händelse som man inte bör missa, säger astronomen Robert Cumming.

Rör sig över solytan

Vid soluppgången den 6 juni kommer Venus att befinna sig i det 150 miljoner kilometer långa utrymmet mellan solen och jorden. Enligt astronomerna kommer det att se ut som en liten rund fläck som rör sig över solytan.

– Det som händer är att planeten passerar i synfältet mellan oss och solen, säger Robert Cumming vid Onsala rymdobservatorium som är en del av Chalmers i Göteborg.

Kan vara skadligt

Venuspassager inträffar två gånger i seklet och då med åtta års mellanrum. Senast en Venuspassage inträffade var den 8 juni 2004. Nästa gång passagen inträffar är den 11 december 2117.

– Det här är ett väldigt sällsynt astronomiskt fenomen, säger Robert Cumming.

Men venuspassagen går inte att se med blotta ögat. För att få en titt på Venus färd över solskivan behövs något slags filter eller skydd.

– Om du tittar direkt mot solen riskerar du skador i ögonen. Dessutom är solen helt enkelt för ljus för att det ska gå att se Venus, säger Robert Cumming.

Värt ansträngningen

Enligt honom kan speciella glasögon för solförmörkelser vara ett sätt att få sig en titt på Venus. Ett annat alternativ är att projicera den unika händelsen på ett pappersark med hjälp av en kikare.

Enligt Robert Cumming är det värt all ansträngning att stiga upp tidigt på onsdag.

– Det här är en händelse man får uppleva en gång i livet, säger han.