Hemliga samtal om kärnkraften

Publicerad 2012-02-13

Stefan Löfven vill förhandla om kärnkraften. Till vänster: Forsmarks kärnkraftverk.

Nye S-ledaren Stefan Löfven sätter sig gärna i förhandlingar om energipolitiken med regeringen. Men ännu har ingen inbjudan kommit.

Aftonbladet kan dock avslöja att regeringspartierna har sonderat med S om bland annat kärnkraften ända sedan i somras.

– Det har gjorts en hel del trevare, säger en källa.

Kärnkraftsfrågan har aktualiserats sedan Stefan Löfven valdes till ny S-ledare. Han är känd som kärnkraftsvän sedan sin tid som IF Metalls ordförande och han har ofta påpekat att en eventuell avveckling måste ske utan att industrins elförsörjning hotas.

I morse slog han dessutom fast att det är viktigt att Sverige får en långsiktig lösning för energipolitiken. Och att han därför är beredd att sätta sig och förhandla med regeringspartierna.

– Ska man sätta sig i en förhandling som verkligen ska ge någonting är det viktigt att parterna sätter sig ner med ganska rent bord. Vi behöver ha en energiöverenskommelse och då ska man inte bara titta på ett energislag, utan då får man börja i den änden att man kommer överens om hur stort energibehovet är, sa han i P1 Morgon.

Riktat mot Reinfeldt

Enligt vad Aftonbladet erfar ska Stefan Löfvens uttalande ses som direkt riktat mot Fredrik Reinfeldt. Den forne fackförhandlaren vill sätta press på sin motpart och tvinga honom till förhandlingsbordet.

Regeringspartierna ska, enligt Aftonbladets källor, ända sedan i somras ha varit intresserade av att känna S på pulsen i energifrågan. Men det är inte Fredrik Reinfeldt själv som inbjudit till samtal. Det ska istället ha varit Mats Odell, näringsutskottets ordförande (KD), som haft uppdraget att sondera.

– Det har gjorts en hel del trevare från regeringens håll. Man har börjat med att prata om annat för att sedan råka komma in på kärnkraftsfrågan, säger en person med insyn i arbetet.

Regeringen avvaktande

Officiellt har dock regeringen varit avvaktande. Fredrik Reinfeldt slog nyligen fast att det bara är intressant att förhandla med S om partiet i förväg säger sig villigt att acceptera ny kärnkraft:

– Det nya när det gäller kärnkraften är öppningen för att kunna nybygga kärnkraft utan tillskott från skattemedel. Det är det som investerare vill ha långsiktiga förutsättningar för att göra. Om Socialdemokraterna tydligt markerar att de också tycker att det är en bra idé så kan det finnas anledning att diskutera.

Miljöpartiet — det mest kärnkraftsfientliga partiet — är inte oroliga att eventuella förhandlingar skulle sluta med att S går med på att bygga nya kärnkraftsreaktorer:

– Löfven säger att avvecklingen av kärnkraft ligger fast. Det är vad vi har kommit överens med S, V och C om, säger språkröret Åsa Romson.