Är sänkt pensionsålder verkligen rätt signal?

Merkel och Hollande måste "förföra" varandra för att lösa eurokrisen

Europas mäktigaste politiker Angela Merkel har det tufft just nu.

Medan grekiska politiker sitter i förhandlingar om att bilda en koalitionsregering och världens viktigaste ledare träffas på G-20 mötet i Mexiko för att lösa krisen i världsekonomin så hamnade jag hos franske ambassadören i Stockholm på pressfrukost.

Ämnet var ändå densamma.

Francoise Hollande.

Jean-Pierre Lacroix hade bjudit in till sitt fashionabla residens på Narvavägen för att slå ett slag för den nya franska linjen under president Francois Hollande för att lösa eurokrisen. Den som går ut på att inte bara spara sig ur krisen utan också satsa för att få igång de ekonomiska hjulen.

Så länge det inte finns någon enighet mellan Frankrike och Tyskland om hur detta ska ske så står Europa och stampar om vägvalen. USA, Kina och resten av världens stora ekonomier kan inte begripa att EU har så otroligt svårt att ta ett samlat grepp om krisen och enas om en linje. Kritiken mot Europa är så stark vid det pågående G-20 mötet i Los Cabos att EU-kommissionens chef José Manuel Barrosso kände sig trampad på tårna till den grad att han röt ifrån med orden "Jag har inte kommit hit för att bli uppläxad".

Frustration

Medan vi sitter runt ett bord under kristallkronorna och knaprar på färska croissanter skakar ambassadören bekymrat på huvudet.

– Europa har inte de verktyg som krävs för att snabbt ta itu med krisen.

Han förstår omvärldens frustration men tycker samtidigt att övriga världen har svårt att ställa sig i EU:s skor där 27 länder ska enas samtidigt som flera av dem håller val och byter regeringar.

En av dem är nyvalde Hollande som i helgen dessutom lyckades med konststycket att få egen majoritet i parlamentet. På hemmaplan har han ett drömläge för att genomföra sin politik. Det stärker också hans röst vid förhandlingsbordet i Bryssel inför toppmötet 28-29 juni.

Men det gör också att han inte har några ursäkter för att inte genomföra sina vallöften. Vallöften som fått övriga Europa att höja på ögonbrynen.

Svarar inte

En sak är att han vill öka de statliga utgifterna genom att anställa 60 000 fler lärare trots att Frankrike redan har den största offentliga sektorn i Europa och trots att Hollande lovat få ner det franska budgetunderskottet till noll.

Svårare att sälja in till omvärlden är en sänkning av pensionsåldern från 62 till 60 år. När trenden i resten av Europa är en höjning till 67 år.

Ambassadör Lacroix svarar inte riktigt på min fråga om inte Hollandes förslag – som troligen röstas igenom i juli – sänder fel signaler. Han urskuldar sänkningen med att den bara gäller dem som börjat jobba redan som 18-19-åringar samtidigt som han konstaterar att vallöftena i hög grad hjälpte Hollande att bli vald.

Men är det verkligen rätt signal till övriga Europa?

Lacroix tror också att Hollande samtidigt som löftena klubbas i Nationalförsamlingen kommer att ge fransmännen en del dåliga nyheter om hur illa ställt det är i den franska ekonomin. Och presentera besk medicin i form av ett antal höjda skatter.

Även om ambassadör Lacroix är en försiktig herre så råder det ingen tvekan om att det finns tydliga spänningar mellan Frankrike och Tyskland, de två länder som i slutändan måste enas för att euron ska överleva på sikt.

Förföra

Medan Merkel och Sarkozy hade en väldigt nära relation – för nära ansåg en del – så har Hollande och Tysklands förbundskansler inte blivit bundis. Delvis för att de är oeniga i en del sakfrågor. Delvis därför att Hollande gärna velat markera att han inte sitter i knäet på Europas ekonomiska stormakt utan står på egna franska ben.

Nu måste de två gör ett allvarligt försök att "förföra" varandra. Omvärlden förväntar sig en ny plan för krisens lösning vid toppmötet efter midsommar. Kan inte Tyskland, Frankrike och övriga EU leverera lär det bli en het sommar med få tillfällen att slappna av med en croissant.