Ingen enighet om Syrien

Publicerad 2012-02-04

Bild från en video som laddades upp på Youtube under lördagen. Den påstås visa protester i den syriska staden Afas.

Blodbadet som krävde minst 260 människors liv i Homs besvarades i omvärlden med nya fördömanden av den syriska regimen.

På lördagskvällen stod det klart att FN:s säkerhetsråd inte kunde enas i Syrienfrågan.

Kinas FN-ambassadör Li Baodong.

Diplomatisk aktivitet pågick på toppnivå under lördagen. USA:s utrikesminister Hillary Clinton och hennes ryske kollega Sergej Lavrov möttes under säkerhetskonferensen i München. Ryssland krävde ändringar i förslaget till resolution om Syrien i FN:s säkerhetsråd.

– De är helt oacceptabla, kommenterade USA:s FN-ambassadör Susan Rice.

Lavrov framförde flera invändningar som Ryssland har mot förslaget, bland annat att säkerhetsrådet skulle välja sida i ett inbördeskrig.

Krävde omröstning

Från USA och andra västländer kom starka signaler om att man ändå tänkte driva fram en omröstning om utkastet i säkerhetsrådet.

På hemväg från München sade Lavrov att det fortfarande var möjligt att nå konsensus om en resolution och uppmanade övriga medlemsländer att inta en konstruktiv hållning.

– Våra ändringsförslag kräver inga extrema ansträngningar, sade Sergej Lavrov.

Till Damaskus

Det visade sig inte vara möjligt att nå en kompromiss. Både Kina och Ryssland lade in sitt veto mot förslaget som byggde på Arabförbundets initiativ och krävde president Bashar al-Assads avgång.

Clinton sade att det inte hade varit möjligt att "arbeta konstruktivt med Ryssland" inför omröstningen i säkerhetsrådet.

Från ryskt håll meddelades att Lavrov reser till Damaskus på tisdag tillsammans med den ryske underrättelsechefen Michail Fradkov. De ska träffa den syriske presidenten al-Assad.

Ryssland har tidigare yppat missnöje med att de arabiska medlingsförsöken inte gett några resultat.

Kraftigt fördömande

USA:s president Barack Obama fördömde i starka ordalag attacken i Homs, som enligt oppositionsgruppen Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter hade krävt minst 260 människors liv. Den syriska armén beskylldes för att ha skjutit med granater vilket ska fått hus att rasa samman.

– De syriska soldaterna bombarderar området med granater från flera håll. Många byggnader brinner, en del är förstörda, sade gruppens chef Rami Abd al-Rahman till Reuters.

Den statliga syriska nyhetsbyrån rapporterade om "en hysterisk kampanj", för att "påverka en del länders hållning i FN:s säkerhetsråd".

Obama anklagade al-Assads regering för att "mörda civila" och krävde presidentens avgång.

I Tunis togs den syriska flaggan ner från ambassadsbyggnaden sedan de nya tunisiska makthavarna sagt att ambassadören inte längre var önskvärd i landet.

TT-AFP-REUTERS-AFTONBLADET