Katastrofplanen: Evakuera hela Tokyo

Uppdaterad 2012-02-29 | Publicerad 2012-02-28

Japanska regeringen gjorde sitt yttersta för att skapa lugn efter katastrofen i Fukushima.

Men i hemlighet diskuterades skräckslaget katastrofplanen:

Massevakuering av hela Tokyo - världens folkrikaste storstadsområde.

Den 13 mars är det ett år sedan katastrofen i Fukushima. Lagom till årsdagen släpps en oberoende granskning av jordbävningen, tsunamin och det efterföljande haveriet på kärnkraftverket.

Rapporten ger en bild av en regering i skräck.

Medan myndigheterna försökte avdramatisera katastrofen och ge sken av att allt var under kontroll hölls i hemlighet diskussioner om värsta scenariot - massevakuering av områdena runt Tokyo, Kawasaki och Yokohama. Storstadsområdet Tokyo räknas som världens folkrikaste storstadsområde med över 35 miljoner invånare.

– Jag såg ett djävulskt scenario framför mig, säger regeringstalesmannen Yukio Edano, enligt nyhetsbyrån AFP.

Miljoner människor kunde ha drabbats

Mardrömmen var att, förutom anläggningen på Fukushima, förlora kontrollen över två andra kärnkraftverk i samma region. Man fruktade att tusentals bränslestavar vid kärnkraftverket skulle smälta vilket skulle utsätta miljontals människor för radioaktiv strålning.

Rapporten är sammanställd av forskare, jurister och experter och bygger på intervjuer med mer än 300 personer.

Ville fly från anläggningen

Den ger heder åt dåvarande premiärminister Naoto Kan för att han beordrade kraftbolaget Tepco att stanna kvar vid anläggningen. Kraftbolaget ville överge området vid ett tidigt skede. Hade de fått som de velat hade situationen kunnat bli fullständigt utom kontroll. I stället beordrade han bolaget att stanna kvar och begränsa utsläppen. Bolaget förnekar däremot planerna att överge anläggningen.

Litade på en säkerhetsmyt

Naoto Kan får däremot svidande kritik för att inte berätta hur allvarlig situationen verkligen var. Myndigheterna kritiseras också för att helt ha ignorerat riskerna för en tsunami och vad det skulle kunna få för katastrofala följder för kärnkraftverket. I stället litade man på en "säkerhetsmyt".

– Vi hade bara tur att Japan kunde undvika det värsta scenariot. Men det finns inget som säger att vi kommer ha samma tur nästa gång, säger Koichi Kitazawa, en av forskarna som var med och tog fram rapporten.

Lagades med tejp

Anläggningen i Fukushima är nu stängd men flera byggnader är fortfarande i spillror. En grupp med journalister fick i tisdags en rundtur vid anläggningen där det framkom att vissa delar lagats med tejp. Det gäller plastslangar med kallt vatten som används för att kyla reaktorerna.

– Jag måste erkänna att de är ganska sköra, säger chefen Takeshi Takashashi om säkerhetsåtgärderna till AFP.