”Alla är döda”

Uppdaterad 2012-03-18 | Publicerad 2012-03-16

Polisens sökpatruller har funnit kroppsdelar vid haveriplatsen.

På en presskonferens i Nikkaloukta meddelar man nu att man gett upp hoppet om att finna överlevande.

– Våra tankar går till de anhöriga, säger Mikael Nordmark, chef för Lapplandsjägartruppen.

Läs hela Aftonbladets rapportering från olyckan nedan.

20.19 Det är drygt två dygn sedan de första rapporterna om att Herculesplanet "Siv", med fem norska officerare ombord, tappade radiokontakt och försvann från radarn i Kebnekaisemassivet.

Vid 19-tiden i kväll kom beskedet som alla befarat. Ingen av de fem besättningsmedlemmarna hade överlevt den svåra kraschen in i bergskammen. I stället utlöste kraschen en lavin som drog med sig massvis med vrak-och kroppsdelar. Några utav dessa kroppsdelar har återfunnits under dagens sökande och därmed har man också från polisens och den norska militärens sida beslutat att avsluta sökandet.

Från och med nu kommer utredningen ledas av Haverikommissionen medan polisen kommer ansvara för sökandet och identifieringen av kroppsdelar.

I samband med detta avslutar också Aftonbladets reportrar minut för minut rapporteringen från olyckan. Följ i stället resten av händelseutvecklingen på sajten och i tidningen.

19.32 Att det har varit svårt att hitta vrakdelar och kroppsdelar under sökandet beror till stor del på att explosionen som skedde vid kraschen in i bergväggen utlöste en lavin.Den drog sedan med sig både vrak- och kroppsdelar.

19.23 Från presskonferensen kommer nu mer detaljer om hur det fortsatta arbetet kommer ske. Från och med nu kommer arbetet vid olycksplatsen att ledas av Haverikommissionen.

– Nu kommer polisens arbete blir att identifiera kroppsdelarna, säger polisens talesman Börje Öhman.

19.16 De anhöriga till de fem offren har underrättats under kvällen.

– Våra tankar går till de anhöriga, säger Mikael Nordmark, chef för Lapplandsjägartruppen på presskonferensen.

19.11 Det senaste från presskonferensen är att polisen nu meddelar att de är säkra på att samtliga på planer ska ha omkommit när planet exploderade vid kraschen.

Det återfunna kroppsdelarna ska transporteras till Kiruna. Därefter kommer DNA-identifikationen ske med hjälp av rättsmedicinalverket i Umeå.

– Svensk polis har beslutat att avsluta sökningen. Det har vi gjort med bakgrund av flera funna vrakdelar och att lavinhundar markerat för kroppsdelar, säger polisens talesman Börje Öhman.

19.02 Polisen meddelar nu på sin presskonferens att man funnit kroppsdelar vid haveriplatsen. Man meddelar också att sökarbetet har avbrutits och att anhöriga har underrättats.

18.32 Polisen meddelar nu på sin hemsida att man kommer hålla en presskonferens i Nikkaloukta klockan 19.00. Då väntas polisen bland annat svara på om sökandet kommer fortsätta under natten och om i så fall sökandet fortfarande är med inriktning på att hitta överlevande eller om man från sökpatrullernas sida utesluter det.

17.55 Två nya radaruppgifter som TT rapporterar om visar att planet legat på för låg höjd under en längre sträcka. Uppgifterna som visar planets flyghöjd innan olyckan kommer från Sjö- och flygräddningscentralen. Radaruppgifterna visar bland annat att planet låg på 2316 meters höjd när det gick in över bergsryggen intill Rabots glaciär. Där ligger bergstopparna på 2100 meters höjd vilket betyder att planer legat 115 meter lägre än lägsta tillåtna säkerhetshöjd som är 330 meter, 1000 fot, över markhöjd.

17.45 Aftonbladets reporter på plats i Nikkaloukta, Olof Svensson, har träffat polisens informationschef Börje Öhman för några snabba frågor.

Här kommer ett utdrag från den intervjun:

Vad har ni hittat hitintills?
– Man har hittat fragment av flygplanet, den största i storleken av ett A-4 papper. Man har också hittat en ärm från en jacka. Jag vet inte färg eller någonting utan bara att det är en jacka.

Vilka deltar mer i räddningsarbetet?
– Det är räddningstjänst, polis, hemvärnet, fjällräddare och alpina
specialister, totalt någonstans kring 70 personer.

Vad är svårast med arbetet?
– Det är lavinfaran och att det har snöat en del, sedan har vi inte
hittat flygplanet heller och det vore bra, om det nu finns, det kan ju vara bara delar.
Hur ska olyckan utredas?
– Svenska och norska militära haverikommission samarbetar och  ska utreda hur olyckan inträffade. Våran uppgift är att leta efter människorna i första hand efter levande. När de inte lever längre ska vi leta efter de döda och då är det vårat ansvar att hämta hem dem.

17.36 Polisen väntar fortfarande på att få tillbaka alla patruller från olycksplatsen för att kunna ha ett överblickande möte. Efter det mötet kommer man kunna ge besked om det blir fortsatt sökande under natten eller om man måste vila sökpatrullerna.

– Beslut kommer under kvällen, jag skulle tro innan klockan 19, säger polisens talesman Börje Öhman och fortsätter:

– Det kan vara så att vi måste vila våra patruller en natt. Många av militärerna som vi träffar här i Nikkaloukta ser rätt slut ut. 

16.30 Polisen meddelar nu att alla patruller lämnat olycksplatsen på Kebnekaise. Nu väntar man enligt TT på ett beslut om sökandet ska fortsätta under kvällen och natten.

15.25 Flera vrakdelar har hittats i området kring vrakplatsen. Nu uppger även polisinsatschefen på polisens hemsida att militära klädesplagg hittats vid olycksplatsen.

13.00 Espen Barth-Eide, Norges försvarsminister, berättar att allt tyder på att Herculesplanet kolliderat med Kebnekaises västvägg.

– Tankarna går nu till de anhöriga till de som befann sig ombord, säger Espen Barth-Eide.

09.35 Sjö- och flygräddningen uppger att ett förmodat vrak hittades vid 08.30 på lördagsmorgonen vid Rabots glaciär vid Kebnekaise.

09.00: Tobias Nicander vid Sjö- och flygräddningen uppger att sökarbetet flyter på bra.

– Vi har bättre sikt och bättre förutsättningar. Vi hoppas att vi ska finna något idag, säger han.

Markpersonalen arbetar sig upp över Rabotts glaciär mot Kebnekaises toppar.

– De arbetar försiktigt på grund av lavinrisken.

08:00: Aftonbladets team vid Sälkastugorna, på västra sidan av Kebnekaise, rapporterar att sökarbetet är igång.

– Det råder full aktivitet. Vi hör propellerplan och har observerat fjällräddare, säger Aftonbladets reporter Anders Munck via satellittelefon.

– Helikoptrar cirkulerar hela tiden och lämnar av folk. Det är ett intensivt arbete.

06:50: Sökandet återupptas med förnyad kraft. Det norska ledningsflyget från Norge startade strax före 06 och är på väg till området. Två räddningshelikoptrar hämtade upp markpersonal vid fjällstationen vid 05.

– Vädret är lite bättre, det blåser mindre, men fortfarande ligger molnen väldigt lågt, säger Johan Wulff vid Sjö- och fjällräddningen till Aftonbladet strax före klockan 07.

I natt gick fyra laviner i sökområdet. Enligt TT kommer man utföra sprängningar för öka säkerheten för markpersonalen.

– Det är extrem lavinfara, över fem på den femgradiga skalan, säger hundföraren och lavinexperten Jörgen Stridsman vid Norrbottenspolisen till Aftonbladets reporter Olof Svensson, som är på plats i Nikkaluokta.

01.02: Sökandet efter det försvunna norska Herkulesplanet ligger nere till klockan fem på lördagsmorgonen.

Ingen markpersonal finns under natten kvar i området och den sista helikoptern kallades tillbaka strax efter midnatt.

– Det går helt enkelt inte att se något, säger presstalesman Tobias Nicander vid Sjö- och flygräddningscentralen till TT.

Klockan fem ska markpersonal ge sig ut i området igen. Under natten vilar de ut på Kebnekaise fjällstation och i Tarfala forskningsstation. Klockan fem lyfter också minst en helikopter.

23.14: Sedan tio minuter tillbaka söker inga helikoptrar av Kebnekaisemassivet. Enligt Sjö- och flygräddningscentralens schema för natten återupptas helikoptersökningarna klockan 24.00 igen. Markpersonalen återupptar arbetet klockan 05.00 i morgon bitti.

22.46: Det var bergsplutonen från Arméns jägarbataljon som gjorde fynden på Storglaciären, på 1 500 meters höjd sent på eftermiddagen. "Det rör sig om ett vadderat föremål samt en packrem och båda föremålen hade stark doft av fotogen", skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

De skriver även att det ännu inte är konstaterat att fynden tillhör flygplanet, enligt TT.

22.19: Markförbanden som rört sig kring Kebnekaisemassivet har nu dragits tillbaka, uppger Sjö- och flygräddningscentralen.

– Vi har inget folk på berget förrän i morgon bitti vid fem-tiden, säger Mathias Hansson.

Under natten fortsätter helikoptrar söka av området.

– Vår förhoppning är att de ska kunna söka vrakdelar under natten, säger han.

21.46: Ett hundratal anställda och deras familjer samlades på fredagen på Gardermoens flygbas där de fem saknade officerarna jobbar, enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det är tungt och tufft att vara här som chef i dag. Alla vi som är här har det svårt och mina tankar går speciellt till de anhöriga, sade chefen för Gardermoens flygbas, Diederik Wilhelm Kolff till Romerikes Blad.

Mer än ett dygns resultatlöst sökande gör att oddsen för att hitta de fem saknade vid liv blir allt högre. Men på flygbasen behöll man i går kväll hoppet.

– Det är alltid viktigt att hoppas. Det har tänts ljus på alla avdelningar där militärövningen håller till. Vi har också haft möten där vi har bett för de saknade, sade brigadprästen Torsten Holten till tidningen Østerlendingen.

20:40: Norska TV 2 är på plats vid foten av Kebnekaise. Deras team har träffat en grupp turister som hörde en kraftig smäll i området i torsdags.

– Det var ett kraftigt ljud. Som en stor explosion eller en lavin, men vi kunde inte se något, säger Josiuz Tutet till tv-kanalen.

20.31: De fynd som har gjorts räcker inte för att Herculesplanet ska kunna fastställas som lokaliserats, enligt Sjö- och flygräddning.

Just nu fortsätter flera flygplan och helikoptrar sökandet.

"Angående eventuella observationer gjorda av norska markpatruller, har vi inte lyckats få bekräftat om dessa är separata observationer, eller repetition av den observation som det svenska förbandet gjorde. Det som kvarstår som bekräftat är de "oranga delar" som observerats av norskt flyg. Vi söker fortfarande få dessa återobserverade" skriver Sjö- och flygräddningen.

20.29: Sjö- och flygräddningscentralen bekräftar att en eller två norska förband har gjort iakttagelser på Björlings glaciär i Kebnekaisemassivet.

– De uppgifterna har figuerat i norsk massmedia, nu försöker vi få kontakt med dem som kan bringa klarhet i detta, säger Peter Lindquist vid Sjö- och flygräddningscentralen.

20.20: Vrakdelarna som hittats enligt TT handlar alltså om ett vadderat föremål i stil med en dyna, samt ett kardborreband.

– Allt det här luktar fotogen och ser ut att ha spritts för vinden. Sannolikt finns det fler liknande objekt i vindens riktning, säger Peter Lindquist vid Sjö- och flygräddningscentralen.

20.03: "Vi har nu lyckats bekräfta, att ett svenskt förband på Storglaciären påträffat ett antal föremål. Det rör sig om ett vadderat föremål samt ett kardborreband - allt indränkt i fotogen. Man har fotograferat detta och skickat detta till norska försvaret.

Vi söker fortfarande kontakt med de norska markförbanden, och kan därför inte bekräfta vad de gjort för iakttagelser" skriver Sjö- och flygräddningscentralen på sin hemsida.

20.02: En svensk militär med anknytning till räddningsaktionen bekräftar för TT att vrakdelar har hittats i Kebnekaise. Eftersom uppgiften ännu inte bekräftats officiellt från svensk sida vill källan vara anonym.

19.57: Svensk militär bekräftar för TT att vrakdelar från det saknade Herculesplanet har hittats.

19.33: Norska försvarschefen Harald Sunde säger till NRK att Kebnekaise är bekräftat som haveriområdet. Svenska markförband har hittat vrakrester som luktar fotogen:

– Den svenska räddningsledaren har angett det som haveriplatsen baserat på de uppgifterna. Vi har informerats av ett svenskt räddningsteam som känt lukten av fotogen. Vi har även fått information från våra egna lag som observerat vrakdelar, säger Sunde till NRK.

19.31: "Markförband ska ha hittat metalldelar men det är inget vi kan bekräfta eftersom vi ännu inte fått kontakt med dem. Det är något vi jobbar med just nu" säger Johan Wulff, presstalesman vid Sjö- och flygräddningen.

19.22: "Vi har fått besked om att metalldelar ska ha hittats vid fjällsidan, men mer än så vet vi inte" säger Marita Hundershagen, presskontakt vid norska Försvarsdepartementet till tidningen Aftenposten.

Oklart i nuläget om de hör till det försvunna Herculesplanet.

19.13: Markpersonal ledd av den norska militären kan ha hittat vad som är delar från det försvunna planet.

– Enligt uppgifter ska det finnas någon militär markpersonal i det här området som har sett någonting. Vi har inte fått bekräftat än vad de sett, säger Christer Haglund vid Sjö- och flygledningscentralen till TT.

– Därför har vi inte riktig koll på det här än, men enligt de uppgifter vi fått ska de vara ungefär i området där man tidigare gjorde en observation från luften.

En svensk militärhelikopter har lyft från Kiruna och ska vara på väg till området, enligt TT. Den ska vara utrustad med "någon typ av mörkerkikare och värmekamera".

18.52: Vrakdelar har hittats på bägge sidor av Kebnekaise som ska tillhöra det saknade Herculesplanet, uppger Norges försvarsminister Espen Barth Eide enligt VG.

– Jag vill varna för att dra för snabba slutsatser men det kan vara så att vi är spåret av något, säger han till norska TV2.

Sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg som leder sökandet säger att det inte är bekräftat att delarna tillhör planet.

– Ingen har ännu varit där och sett delarna så det kan vara vad som helst. Vi försöker fortfarande att komma ned till dem, säger räddningsledare Tobias Nicander till VG.

18.20. Vädret och den dåliga sikten fortsätter att försvåra arbetet för helikoptrarna. Norska VG rapporterar att markburna enheter nu är på väg in i området där föremålen har observerats.

17.30. Två danska helikoptrar har återigen gått in i området för att bekräfta vad det orangea föremålen är. Vid förra försöket tvingades de vända på grund av vädret, men nu har en glugg i molntäcket uppstått, rapporterar TT.

16.00. Ett av de norska planen har enligt flygräddningens löpande uppdatering på webbsidan observerat något "orangefärgat på marken", uppger TT.

Vad det handlar om för något går inte att utskilja från den höjd planen rör sig, men helikoptrar skickas nu ut för att undersöka uppgifterna närmare.

Observationen gjordes på en bergssluttning nära sydtoppen, men i nuläget vet man inte om positionen som piloten uppgav gäller själva fyndet eller den punkt där planet befann sig när fyndet gjordes.

Två danska helikoptrar ska nu gå in över området samtidigt som man försöker att få fram markburna enheter till området, skriver TT.

14.20. Spaningsplanet Hawkeye är enligt räddningscentralens blogg i luften tillsammans med ett norskt Orion-plan och fyra norska F16.

Helikoptrarna står inväntar fortfarande bättre väder.

14.06. De helikoptrar som var på väg till sökområdet har än en gång tvingats vända på grund av vädret.

Markpersonalen fortsätter sitt arbete med hjälp av skoter, skidor och bandvagnar.

12.22. En av försvarsmaktens Super puma-helikoptar beger sig mot sökområdet.

12.04. Norge ställer fyra helikoptrar av typen Bell 412 till räddningsledningens förfogande.

11.47. Ett amerikanskt Herculesplan ansluter sig till insatsen. Det kommer att tillsammans med ett norskt Orionplan ta över efter de två F16-plan som varit uppe i luften de senaste timmarna.

11.35. Försöken att nå sökområdet är avbrutna.

– Vi har avbrutit sökandet med helikopter. Ingen kan komma upp, vi kan inte söka på topparna, säger insatsledaren Hans Stenmark till Aftonbladet.

11.18. En norsk Sea king-helikopter ger sig nu av mot sökområdet för att göra ett nytt försök att ta sig ner. Slår det väl ut kommer man att försöka basera så många helikoptrar i som möjligt i Nikkaluokta, för att snabbt kunna utnyttja "öppningar" i vädret.

För närvarande råder hård blåst och snöbyar och sikten är mycket dålig.

Räddningsledning planerar också att göra ett "färdlinjesök" från Kebnekaise mot Kiruna.

10.29. Räddningscentralen uppger att det råder lavinfara 4, den näst högsta på den femgradiga skalan, i området. Från Norge uppges därför två skredexperter vara på väg.

Ett radar- och sambandsflygplan av typen Hawkeye är på väg från Storbritannien. Sjöfartsverket arbetar dessutom med att få fram ytterligare en räddningshelikopter med besättning.

Fortfarande begränsas dock insatsen av vädret.

10.16. Alla fyra helikoptrar står på marken i väntan på bättre väder. I luften finns fortfarande ett norskt Orionplan som söker med instrument från hög höjd.

Det kommer att avlösas av två till fyra F16-plan.

Två militära helikoptrar är på väg upp från Malmens flygplats i Linköping. Det är av typen Hkp15.

10.01. Även den norska helikoptern har landat för att invänta bättre väder. Samtliga helikoptrar står nu på marken.

09.31. Räddningscentralen har publicerat en kartbild över det fem gånger två kilometer stora sökområdet. På kartan finns också de sista två radarpositionerna som har registrerats. Båda tidsdaterade till 14.56 svensk tid.

En civil radar visar på en position väster om sökområdet och en flyghöjd på 2 194 meter. Den militära radarn visar på en position i sökområdet tre kilometer öster ut. Den har registrerat en flyghöjd på 2 316 meter.

Kebnekaises båda toppar har en höjd strax över 2 100 meter över havet.

– Den militära radarn är 400 fot högre, men varför kan jag inte spekulera om, säger Tobias Nicander, pressansvarig på Sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg.

08.30. Tre av insatsens fyra helikoptrar står på marken och avvaktar bättre väder. En norsk helikopter gör ett försök att nå sökområdet.

07.58. 37 personer på skoter och på skidor deltar i sökandet.

07.40. Sökområdet uppges vara fem gånger två kilometer stort och inkluderar Kebnekaises nord- och sydtopp.

06.59. På marken söker 23 personer med skoter.

06.54. Vädret är problematiskt med låga moln och dålig sikt. Det gör att möjligheterna att söka med flygande enheter är begränsade.

06.42. Helikoptrar kommer inte ner till sökområdet på grund av vädret.

05.42. Väderläget bedöms som bättre och räddningshelikoptrar skickas åter till området.

05.10. Norska räddningstjänsten rapporterar att de har sett avlånga värmepunkter som antas kunna vara planet i närheten av området Drakryggen.

Vid 08-tiden hade markpatrullerna nått fram och sökt av området utan att hitta någonting.

23.16. Räddningshelikoptrar och flera plan tvingas landa på grund av dåligt väder.

Markpatruller från räddningstjänsten, fjällräddningen och militären fortsätter att söka i området.

Tidigare värmesignaturer har inte lett till några vidare slutsatser, enligt räddningsledningen.

Efter 22.30. Sökområdet utökas eftersom man ännu inte gjort några resultat.

21.20. Flera grupper med militära fjällräddare söker på marken.

Spaningsflyg har fått värmesignaturer på tre platser, vilka undersöks. Några timmar senare visar det sig inte ha gett något.

20.15. Norges utrikesminister Espen Barth Eide säger i en radiointervju att planet störtat och att de fem officerarna ombord dödats.

Uppgifterna visar sig dock vara felaktiga och ministern tvingas ta tillbaka sina uppgifter. Planet har inte hittats.

19.29. Norska F16-plan har uppfattat värmepunkter vid Tarfalaglaciären. Varken värmepunkterna eller den tidigare nödsignalen leder till något genombrott i sökandet.

19.01. En dansk räddningshelikopter kan ha uppfattat en svag nödsändare i Kebnekaisefjällen.

18.19. Följande resurser deltar i sökandet:

2 danska Merlin-helikoptrar

1 svensk räddningshelikopter

1 svensk polishelikopter

1 Orionflygplan

1 amerikanskt Herculesplan

2 norska F16-plan

2 svenska Jas-plan

16.07. Vädret i Kiruna är bra, men i färdvägen är vädret är det dåligt med nederbörd och hård vind.

15.45. Räddningscentralen kontaktar flygplatsen i Evenes och ber dem skicka över färdplanen. De informerar om att det var en transportflygning där två bilar skulle hämtas i Kiruna. Fem personer fanns ombord.

15.29. Sjö- och flygräddningscentralen får information om att ett plan saknas. Det skulle ha landat i Kiruna en knapp halvtimme tidigare. Ett annat plan flyger samma väg som det olycksdrabbade och söker.

14.56. Planet försvinner från radarn i Kebnekaiseområdet. Sista radarekot från planet kommer från en position strax väster om Kebnekaise.

14.43. Sista radiokontakten med planet sker från flygtornet i Kiruna.

13.40. Det norska Herculesplanet lyfter från Evenes i Nordnorge.

Interaktiv karta -
hitta.se
Tipsa |
Aftonbladet