Ungdomar i Umeå ville strida för IS

Publicerad 2014-11-24

Tre minderåriga Umeåbor var på väg till Syrien för att strida för terroristorganisationen IS.

Men de stoppades på flygplatsen innan de hann gå på planet.

Det rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Tre minderåriga Umeåbor skulle åka till Syrien för att delta i terroristorganisationens IS verksamhet. Men trion stoppades på flygplatsen av organisationen SATA, Svensk antiterror och avhoppare. Det skriver Västerbottens-Kuriren.

Patrullerar på flygplatser

Trion fick sedan hämtas upp av sina föräldrar som inte hade en aning om vad som var på gång. Rekryteringen av de unga Umeåborna ska, enligt Västerbottens-Kuriren, ha gått mycket fort.

– Två-tre veckor innan vi träffade på ungdomarna i Umeå hade en av dem kontakt med en kompis, som tidigare bodde i södra Sverige men som sedan åkte ned till Irak. Det är ofta så här det går till, att de som tidigare har åkt ned försöker ta kontakt med de som är kvar och vill att de ska följa efter, säger Mohamed Artan, ordförande i organisationen SATA till tidningen.

SATA jobbar, enligt VK, ideellt med att förhindra svenska ungdomar från att åka och ta värvning för terroristorganisationen IS. De patrullerar regelbundet på flygplatser i Sverige.

”De kan inget om religion”

Mohammed Artan, ordförande i organisationen SATA, har själv tidigare varit medlem i den militanta islamistiska organisationen al-Shabaab så han har sett terrorismen inifrån.

– Många av de som åker kan absolut ingenting om religionen. Problemet är att de börjar att praktisera islam, men i stället för att lära sig hur det faktiskt hänger ihop så fastnar de i tankarna runt en islamisk stat, säger han till VK.

Han berättar att Umeåborna hade detaljerade resplaner. De skulle först flyga till Istanbul och sedan ta en buss till den turkiska gränsen mot Syrien. I planerna ska även en människosmugglare ha varit inblandad.

Smugglaren ska ha blivit kontaktad för att hjälpa de minderåriga Umeåborna den sista biten.