Kommunal: ”SD står inte upp för sin egen politik”

Publicerad 2014-12-01

Nu ryter också Kommunals ordförande Annelie Nordström till mot Sverigedemokraterna i budgetfrågan.

Hon menar att partiet sviker sina egna väljare – om man fäller regeringens satsningar på stärkt a-kassa och pengar till äldrevården.

– Det är dags att lämna sandlådan. Fäller man regeringen står man inte upp för sin egen politik, säger hon.

I morgon efter riksdagsgruppsmötet klockan 16 ska Sverigedemokraterna räta ut frågetecknen i budgetprocessen.

Partiet är vågmästare mellan blocken och kan avgöra vilken budget som ska gå genom, S/MP-regeringens och Vänsterpartiets eller Alliansens. SD:s eget förslag väntas falla i den första omgången.

Från regeringens håll hoppas man att SD ska följa praxis, vilket innebär att partiet lägger ned sina röster i den andra omgången och ger rödgrön ”seger”. Väljer man i stället att stödja Alliansens förslag vinner det och regeringskris hotar. Regeringen kan också välja att återremittera frågan till finansutskottet och därmed skjuta upp omröstningen i kammaren på onsdag.

”Så jävla arg”

Vad som händer om regeringens budget faller bryr just nu strateger på landets partikanslier. Men det är inte bara där frågan engagerar.

Nu sällar sig Annelie Nordström, ordförande för S-närstående fackförbundet Kommunal som organiserar 500 000 medlemmar inom kommuner och landsting, till skaran som tidigare rutit till om budgetkaoset. Hon beskriver sina känslor kring det som nu utspelar sig med orden:

– Jag är så jävla arg.

– Vad fasen håller politiken på med? I de diskussioner som man hör, särskilt ifrån Sverigedemokraterna, låter det som om budgetomröstningen bara är en fråga om taktik. Antingen ska man lägga lite krokben för Stefan Löfven eller så ska han få slippa undan.

Menar det är dags lämna sandlådan

Annelie Nordström menar att politikerna måste lämna sandlådan och börja tänka på innehållet och vad budgeten egentligen handlar om.

– För Kommunals medlemmar handlar det här om i fall välfärden ska kunna fortsätta att utvecklas, om våra medlemmar ute i äldreomsorgen ska få fler arbetskamrater eller om man ska fortsätta att skära ner och slita ut dem. Det handlar om deras vardag, säger hon.

Enligt Kommunals ordförande är det obegripligt att SD funderar på att fälla regeringens budget, eftersom den innehåller satsningar som stärkt a-kassa, pengar till välfärden och sänkt pensionärsskatt. Satsningar som också SD gick till val på.

– Fäller man regeringen går SD emot sin egen politik. Då borde alla de människor som har röstat på dem bli otroligt besvikna.

Annelie Nordström anser att partiernas agerande just nu kan få ett mycket högt pris.

– Man äventyrar människors tillit till politiken och demokratin, säger hon.

– Gör man politik till taktik istället för att se politik som ett förändringsredskap för att ändra det som väljarna tycker är viktigt, är det förfärligt. Och då vill jag ändå mena att vi har varit framgångsrika i Sverige med att ha en demokrati som folk ändå har tyckt har fungerat.

Pensionärerna är arga

Även LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson har tidigare rutit till.

– Det inte ett politiskt spel detta handlar om. Det handlar om jobben. Om att företag ska våga ta beslut och göra investeringar eller lägga dem någon annanstans i stället, som USA eller i andra europeiska länder eller Asien och då förlorar vi en väldig massa jobb och framtidsmöjligheter, sa han till Aftonbladet i förra veckan.

Också fyra av landets största pensionärsorganisationer, som tillsammans organiserar 850 000 medlemmar, har engagerat sig och menar att regeringens budgetsatsning på sänkt pensionärsskatt är viktig.

Även om regeringens budget faller i veckan betyder det dock inte automatiskt att Stefan Löfven får avgå. Det finns en rad olika scenarior som då kan utspela sig.