Fridolins värvning stoppad av Säpo

Publicerad 2014-10-31

Hade skulder på 188 000

Tjänstemannen fick ett toppjobb nära utbildningsminister Gustav Fridolin.

Men rekryteringen stoppades av Säkerhetspolisen efter att det upptäckts att personen hade stora skulder, rapporterar Expressen.

I valrörelsen arbetade den politiska tjänstemannen nära MP-språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin. Efter valet blev personen erbjuden ett toppjobb i regeringskansliet.

– Vi genomförde en grundlig säkerhetsprövning av den här personen, precis som vi gör vid andra rekryteringar. Men den kontrollen han inte bli klar innan personen började. Det har hänt väldigt mycket efter valet, och vi har arbetat så snabbt vi kunnat, säger Adam Bergsveen, Miljöpartiets biträdande presschef, till Aftonbladet.

Stora skulder

Efter att personen jobbat i två dagar slog Säkerhetspolisen, Säpo, larm om att tjänstemannen hade skulder på över 188 000 kronor hos Kronofogden. Topprekryteringen ansågs därför vara en säkerhetsrisk, enligt Expressen.

– Vi gjorde en samlad bedömning som landade i beslutet att avbryta den rekryteringen, säger Adam Bergsveen.

Kronofogden utmäter nästan 10 000 kronor från tjänstemannens lön från Miljöpartiet. Enligt Expressen handlar det om två statliga skulder, två studiemedelsavgifter och åtta enskilda mål.

Adam Bergsveen vill dock inte bekräfta att det är skulderna som ligger bakom beslutet att stoppa rekryteringen.

– Det vill jag inte kommentera överhuvudtaget, jag kan varken bekräfta eller dementera det. Men jag kan bekräfta att det finns skulder, det har personen varit öppen med tidigare. Jag har fått en förklaring till hur problemen uppstod som jag anser är tillfredsställande.

"Information som jag inte ska ha"

Till Aftonbladet säger utbildningsminister Gustav Fridolin att han inte känner till det aktuella fallet.

– Jag är inte inblandad i några rekryteringar annat än när det kommer till chefer, säger han, och fortsätter:

– Det är information som jag inte har - och inte ska ha. Det är sådant som ska skötas av de chefer som sköter rekryteringen. Jag får hänvisa till den rekryterande chefen i fråga.

Ny tjänst för Miljöpartiet

Tjänstemannen ska ha haft flera förtroendeuppdrag för Miljöpartiet. Personen har också deltagit i politiska debatter. Tjänstemannen nu fått en ny tjänst hos Miljöpartiet i riksdagen.

– Det handlar om en väldigt uppskattad medarbetare, och jag är glad att personen har tackat ja till att fortsätta arbeta för Miljöpartiet, säger Adam Bergsveen.

Säpo vill inte kommentera det enskilda ärendet. Pressekreteraren Fredrik Milder säger dock att Säpos utredningar enbart fungerar som beslutsunderlag.

– Vi utför registerkontroller där vi granskar personer mot belastningsregistret och Säpos register. Dessutom genomför den aktuella myndigheten intervjuer där umgänge, utbildning, kontakter, ekonomi och annat diskuteras. Sedan är det upp till myndigheten att fatta beslut, men vi kan lämna en rekommendation, säger han.

– Syftet är att komma fram till om det finns faktorer som kan öka risken för att de vi granskar hamnar i utsatta situationer.

Tjänstemannen vill inte låta sig intervjuas.