"Kändes som om någon tog tag i bilen och skakade den"

Publicerad 2016-11-14

När skalvet var som kraftigast var det som om en jätte hade tagit tag om bilen och skakat om den.

Ett femton meter långt träd gick av på mitten.

– Den landade bara några meter bakom vår bil, säger Strömstadsbon Marcus Olsson som är på bilsemester i Nya Zeeland. 

Marcus Olsson och flickvännen Emma Brahm är på bilsemester i Nya Zeeland.

Marcus Olsson, 20, och hans flickvän Emma Brahm, 20, från Tanumshede i Bohuslän, tillbringade natten till söndagen på en campingplats i närheten av Taupo på Nordön i Nya Zeeland. Vid midnatt lokal tid kände han hur marken under bilen de sov i började skaka. 

– Först var det lätta skalv, sedan blev de kraftigare och kraftigare. Till slut kändes det som om någon tog tag och skakade hela bilen, berättar Marcus Olsson.

Några meter bakom bilen hade ett stort träd gått av på mitten. Andra campinggäster lyste runt med ficklampor. Han kände efterskalven större delen av natten.

– Det var så omtumlande, just då visste vi inte hur stark jordbävningen var eller var den hade inträffat, säger Marcus Olsson.

De hade tur som befann sig cirka 800 kilometer från skalvets epicentrum i Christchurch på Sydön. Men i fredags var de i Kaikoura, cirka tjugo mil från Christchurch.

– Vi simmade med delfinerna och det var fantastiskt. Tänk om jordbävningen kom när vi där, säger Emma Brahm.

Paret tänker fortsätta sina resa genom landet.

– Här uppe märker man ingenting. Men nyheterna handlar inte om någonting annat. Wellington där vi var i lördags ser ut som en spökstad nu, säger Marcus Olsson.

Två bekräftat döda

Jordskalvet natten till söndagen, lokal tid, är ett av de starkaste som har dokumenterats i det jordbävningsdrabbade Nya Zeeland. Effekten ser ändå ut att ha blivit betydligt mindre i omfattning än skalvet i Christchurch 2011, med magnituden 6,3, då 185 personer omkom.

– Bara på Richterskalan har det här varit större än det vi såg i Christchurchskalvet, men tack och lov är dödssiffran i nuläget betydligt lägre, säger landets premiärminister John Key till Sky News, enligt nyhetsbyrån TT.

Han har bekräftat minst två dödsfall i samband med jordbävningen.

En damm har skadats och personer som bor nedanför den skadade dammen vid Clarence River uppmanas att flytta till högre belägna platser omedelbart, enligt ett uttalande från myndigheterna som lästes upp i radio.

Skadeomfattningen ännu oklar

Ännu ett kraftigt skalv, med magnituden 6,2, skakade Nya Zeeland på måndagen, bara timmar efter att det större skalvet dödat minst två personer, förstört vägar och byggnader och fått tusentals människor att fly till högt belägna platser på Sydön.

Det nya skalvet kom strax före klockan 14 lokal tid och var det kraftigaste av de hundratals efterskalv som hittills har drabbat landet.

Elledningar och telekommunikation fungerar inte efter det första skalvet.

Premiärministern ställer in en resa till Argentina men hoppas fortfarande kunna medverka vid Apec-toppmötet i Peru.

– Situationen utvecklas fortfarande och vi känner ännu inte till omfattningen av skadorna, säger Key, enligt nyhetsbyrån TT.

Följ ämnen i artikeln