Ulric fick Facebook att sluta upp bakom mobbade 7-åringen

Publicerad 2016-04-25

Ulric Jansson skapade en Facebookgrupp efter att han läst om 7-åriga Gustav som mobbas. I gruppen överöser nu folk Gustav med kärleksfulla hälsningar.

– Att folk delar med sig av sina egna erfarenheter har stärkt honom, säger mamman Ulrika Engmér Sandström till Aftonbladet.

I torsdags kom Ulrika Engmér Sandströms sjuåriga son Gustav hem och var ledsen. Han berättade då att det var tre stycken äldre pojkar som knuffat på honom och sagt nedsättande saker om honom.

– De kallade honom "cp-unge" och "jävla bögjävel", säger hon till Aftonbladet.

Enligt Ulrika har mobbningen pågått en längre tid men det var nu i torsdags som läget blev kritisikt. Hon valde att skriva om händelsen öppet för sina vänner på Facebook, kort därefter hörde hennes Facebookvän Ulric Jansson av sig.

– Han frågade hur det gått och hur Gustav mådde. Sedan sa han att han hade en liten present.

"Läst inläggen med tårar i ögonen"

Presenten visade sig vara en Facebookgrupp med namnet "Vi älskar Gustav". På bara några dagar har gruppen fyllts med kärleksfulla och peppande hälsningar till Gustav – allt från privatpersoner, kändisar som Jonas Gardell och idrottslag har skrivit ett inlägg.

– Hela helgen har jag suttit och läst folks hälsningar med tårar ögonen. Det har varit ett fantastiskt stöd, vi är otroligt glada.

Enligt Ulrika ska Gustav vara överväldigad över stödet han får.

– Att folk delar med sig av sina egna erfarenheter har stärkt honom. Han känner förhoppningsvis att det inte är fel på honom, utan att det är de som säger saker som gör fel, säger hon.

"Måste få veta hur bra han är"

Ulric berättar att det tar honom väldigt hårt när han hör om utsatta barn och ungdomar. När han såg Ulrikas inlägg kände han direkt att han förstod Ulrikas smärta som förälder och hur utsatt man känner sig som sjuåring.

– Jag tänkte att han måste veta hur bra han är och skapade därför gruppen.
Ulric trodde att det skulle vara cirka 20-30 personer som skulle skicka hälsningar till Gustav, så han blev positivt överraskad när över 2 000 gick med.

– Det är det som jag tycker är så magsikt med det här, folk har fyllt sidan med så mycket kärlek.

Förhoppningsvis kommer gruppen vara till användning även för andra barn, att det finns en slags insatsstyrka när ett barn far illa på det här sättet. 

– Tänk dig 2 000 personer som överöser ett barn med kärlek när det behövs som mest.

"Internet kan innebära mycket kärlek"

Ulrika har varit i kontakt med Gustavs pedagog och rektor om mobbningen och enligt henne hanterar skolan det hela fantastiskt. Gustav är dock inte den enda som har drabbats av de tre pojkarna, menar hon.

– De ger sig på barn som inte ser ut som dem och som inte passar in i deras norm, säger hon och fortsätter:

– Gustav har långt hår, hål i öronen och leker med både tjejer och killar. Han faller utanför normen och blir då utsatt, det känns jättetråkigt.

Tack vare gruppen har i alla fall Gustav känt att han fått hjälp, vilket Ulrika skriver i ett inlägg: "Gustav blev omringad av sina bästa vänner på väg in till skolan och jag följde dem med tårar i ögonen. Han är inte ensam. Han var nervös och rädd imorse men jag påminde honom om ert stöd och kärlek som han har i ryggen".

– Internet kan innebära mycket kärlek också, inte bara hat och nättroll.

Följ ämnen i artikeln