Sköt vildkanin - under grillfest

Uppdaterad 2016-04-28 | Publicerad 2016-04-27

Under grillfesten sköt en av gästerna mot en vildkanin med ett soft air-gun.

En släkting försökte stoppa skottlossningen – och filmade den.

Kaninen avled efter det artonde skottet.

– Min avsikt var bara att skrämma i väg den, har den åtalade 26-årige mannen sagt.

Släktingen som blev vittne till djurplågeriet och filmade det med sin mobil har uppgett att han först trodde att mannen bara sköt på skoj under grillfesten med barn och vuxna i Södertälje i somras.

– Vi trodde han sköt i marken bredvid kaninen, när jag sedan förstod att han träffade kaninen blev jag arg och sa åt honom att sluta.

Men mannen fortsatte att skjuta mot kaninen tills den avled.

Hotad av släktingar

Släktingen ville anmäla händelsen men ska ha fått utstå hot från sina släktingar och fått veta att det hela skulle stanna inom familjen.

Till sist lämnade han in de filmer och ljudupptagningar han gjort till polisen och bröt med sin familj. Filmen visar enligt åtalet hur 26-åringen skjuter ihjäl kaninen med flera skott av plastkulor. Kaninen dör inte direkt utan försöker springa iväg en kort stund och rullar runt. Därefter ligger den kvar då gärningsmannen kommer gående. Först efter det artonde skottet avlider den.

26-åringen som nu har åtalats för djurplågeri har varken kunnat erkänna eller förneka brott.

Han har hävdat att släktingen som anmält honom velat sätta dit honom för att han bland annat är intresserad av samma flicka som 26-åringen och söker asyl i Sverige.

– Vildkaninerna äter upp massor av grönsaker i trädgården och förstör, för att skrämma i väg kaninen sköt jag mot den med en airgun. Man får göra vad man vill på sin privata tomt.

Enligt 26-åringen ska han endast ha skjutit ett eller två skott.

Sköt 18 skott

Men filmen från händelseförloppet som ingår i åklagarens bevisning visar dock att 18 skott sköts mot kaninen.

Enligt ett utlåtande från en etolog har kaninen tveklöst orsakats mentalt och fysiskt lidande.

”Filmen visar att skotten inte var för sig varit dödande, utan att det krävts 18 skott, och lidandet har pågått under denna tidsrymd om 50 sekunder”, skriver etologen.

Även om kaniner inte kan uttrycka lidande på samma sätt som oss människor, delar de stora delar av nervsystemet med oss människor och upplever smärta och rädsla. De är också mycket stresskänsliga.

Om kaninen dessutom var en hona är risken stor att hennes död orsakat diande ungar stort lidande.

Följ ämnen i artikeln