Svenskar gjorde stort guldfynd på Cypern

Publicerad 2016-08-10

En av de rikaste gravarna från sen bronsålder som har upptäckts på Cypern har hittats av svenska arkeologer. I skattgömman fanns bland annat egyptiska guldinfattade skarabéer, pärlor och örhängen.

– Det blev verkligen en fullträff, säger arkeologen Peter Fischer.

Peter Fischer är härdad. Expeditionen på Cypern var hans 35:e, men trots det tycker han att det var en spännande utgrävning.

– Vi har undersökt platsen i sju år och det här är den mest framgångsrika expedition som jag har varit med på. Det blev verkligen en fullträff, säger Peter Fischer, professor i arkeologi, vid Göteborgs universitet.

Gravarna ligger i anslutning till bronsåldersstaden Hala Sultan Tekke, som bland annat hade handelsförbindelser med Sverige. Men en mer exakt plats än så vill han inte ge.

– Tyvärr måste jag tänka på följderna, för graven kan plundras. Vi måste till och med ha vakter på nätterna.

"Viktiga bevis"

Den upp mot 50 hektar stora staden var aktiv 1600-1150 f.Kr. Fynden i graven, med tillhörande offergrop, kommer från många angränsande kulturer. Bland annat Egypten och Mesopotamien.

– Vi har alltså hittat viktiga bevis på att Cypern har haft handel med många andra kulturer och haft en stor roll i internationell handel under den här tiden. Det har även hittats koppar från Cypern i Sverige, så varorna reste långt under den här tiden, säger Peter Fischer.

Innan utgrävningen, som gjordes i maj och juni, undersöktes marken med hjälp av radar som gav en bild av vad som fanns under ytan. Då hittades närmare 100 gropar och hål. De tidigare åren som expeditionen har varit på plats har hålen visat sig vara gamla brunnar och offergropar. Men i år blev det alltså en grav.

– Det var oerhört spännande, vi visste inte vad som fanns i gropen när vi började. Guldföremålen är mycket vackra och ser ut som om de precis lagts ner i jorden.

Stannar på ön

Föremålen kommer nu att stanna på Cypern och så småningom hamna på museum.

– Det är en sak att hitta föremålen, men en annan sak att ta hand om dem. Vi kommer vara sysselsatta i många år med det här, säger Peter Fischer.

Följ ämnen i artikeln