Adrian, 13, utsattes för livsfara – efter slarv på Mcdonalds

Publicerad 2016-09-15

13-årige mjölkproteinallergikern fick ost på burgaren – tvingades lämna hockeylägret

Adrian Nyström ville bara äta burgare och spela ishockey.

Men en lägerresa till Skara kunde ha kostat 13-åringen livet. Efter ett besök på Mcdonalds utsattes han för en allergichock, skriver Skaraborgs Läns Tidning.

– Han fick dödsångest, säger mamman Linda Nyström till Aftonbladet.

Det var i slutet av juli i år som Adrian Nyström, 13, åkte på hockeyläger. Klubba och puck packades ned – resan gick till Skara.

Eftersom Adrian lider av svår mjölkproteinallergi kan han drabbas av andnöd om han får i sig exempelvis ost och mjölk, så kallad anafylaktisk chock. Det har gjort att han tidigare försökt undvika att sova borta.

– Han har lite svårt att lita på när andra tillagar maten. Men nu skulle morbror skulle följa med och jag kollade med hotellet så allt var lugnt, säger Adrians mamma Linda Nyström.

"Ostrester som skrapats bort"

Adrian trivdes på lägret och på lördagen var han sugen på en hamburgare. Han valde att besöka snabbmatsrestaurangen Mcdonalds tillsammans med några kompisar.

– Då beställde han två vanliga hamburgare, säger Linda Nyström.

Först förklarade personalen att det bara fanns cheeseburgare klara, alltså en hamburgare med ost på – något som självklart är uteslutet för en person med Adrians hälsoprofil.

När han berättade om sin allergi såg personalen till att ordna fram två naturella hamburgare. Men så snart han högg in kände Adrian att något inte stod rätt till.

– Det kliade och svullnade i halsen. Sen öppnade han burgaren, och då såg han ostrester på den som bara skrapats bort. Då fick han dödsångest, säger Linda.

Rusade till medicinen

Adrian har tidigare drabbats av chocker av den här karaktären så han skyndade så gott han kunde till sitt rum. Där fanns medicin i form av allergitabletter.

– Det kunde ha gått sju resor värre och varit livsfarligt. Ingen kan säga från tillfälle till tillfälle hur det kommer sluta, säger Linda.

Resten av helgen fick Adrian stanna på sitt rum och vila. Det blev ingen mer hockey.

Och föräldrarna hemma i Skänninge utanför Motala kokade förstås av ilska. Pappa Josef kontaktade Mcdonalds – som inte hade lyckats ställa någon i personalen till svars.

– Chefen förstod vad som hänt, men hon erbjöd sig att skicka matkuponger som kompensation. Det är ju inte direkt aktuellt. Det kommer att dröja innan Adrian vill äta där igen, säger Linda.

"Allergiker kan känna sig trygga"

Carina Wilhelmsson är franchisechef för Mcdonalds i Skövde. Hon säger till Aftonbladet att försäkringsbolagets utredning fortfarande pågår.

– Det kvarstår information som ska in från föräldrarna. Allergiker kan absolut känna sig trygga hos oss, vi gjorde en uppföljning direkt, säger hon.

Ersättningen ska bli större än de tidigare nämnda matkupongerna.

– Det var bara ett sätt att erbjuda lite kompensation i förstaläget, säger Carina Wilhelmsson.

Följ ämnen i artikeln