”Ska behandlas precis som alla andra”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-17

Politikern Bruno Reinfeldt åtalad för rattfylla

Fredrik Reinfeldts far har åtalats för rattfylleri vid Attunda tingsrätt – där han även sitter som nämndeman.

Nu riskerar kommunpolitikern att sparkas från sitt domstolsuppdrag.

– Åtminstone från rattfyllerimålen, säger lagman Erik Ternert, chef för Attunda tingsrätt, till Metro.

I sin stämningsansökan till Attunda tingsrätt skriver extra åklagare Lena Westling att Bruno Reinfeldt, 70, körde berusad på Kometvägen i Täby den 23 oktober 2008.

Polisen grep honom sedan ett vittne sett hur en man vinglat ut från Täby centrum med en systempåse i handen och kört iväg med en bil.

Vittnet tog registreringsnumret på bilen, ringde polisen och såg hur mannen irrade runt på parkeringen och nästan körde in i en lyktstolpe innan han hittade utfarten och höll på att krocka med en mötande bil.

”Luktar gammal fylla”

Två poliser körde hem till Bruno Reinfeldts hem i Täby.

Ur polisrapporten:

”Patrullens uppfattning är att Reinfeldt luktar alkohol. Utandningsluften luktar vad patrullen uppfattar som gammal fylla.”

På bordet i köket stod ett tetrapack vitt vin och en 50 centiliters burk 7,2-procentig starköl. Under bordet låg ett tomt vin-tetrapack.

Polisen tog med sig Bruno Reinfeldt till stationen för blodprov. Nästan två timmar efter den misstänkta bilkörningen hade han 0,79 promille alkohol i blodet.

Polisen beslagtog även ett hagelgevär, som de fann i Bruno Reinfeldts hus.

Nekar till anklagelsen

Kommunpolitikern nekar till att ha kört rattfull. Han hävdar att han drack vin först när han kom hem.

En analys från Rättsmedicinalverket slår fast att det är osannolikt att han hunnit dricka den mängden alkohol hemma så kort tid före provtagningen.

Fredrik Reinfeldt ringde sin far i söndags för att diskutera åtalet.

– Vad som är sant eller inte i det här, det vet inte jag. Han kommer att behandlas precis som alla andra. Han har rätt att hävda sin oskuld och han har att bära konsekvenserna om han blir fälld. Och hur det blir med det, det vet inte jag.

Har du en bra relation till din pappa i dag?

– Jag pratade med honom i går kväll i alla fall, mer för att höra efter hur han mår.

Vill inte spekulera

Fredrik Reinfeldt ville dock inte uttala sig om vad det skulle innebära för hans statsministerjobb om pappan fälls för rattfylleri.

– Det är en hypotetisk fråga. Och sådana svarar jag inte på.

Bruno Reinfeldt sitter som kommunfullmäktige i Täby. Han säger att han inte tagit ställning till om han kommer sitta kvar på sin post om han fälls, utan ska diskutera det med gruppledaren.

Han är även en av Täbymoderaternas politiskt tillsatta nämndemän i Attunda tingsrätt. Där dömer han i bland annat rattfyllerimål.

Efter sin egen misstänkta rattfylla riskerar han nu att bli av med domstolsuppdraget, enligt Metro.

– Det är möjligt att en time out kan bli aktuell här tills dom fallit. Åtminstone från rattfyllerimålen, säger Erik Ternert, chef för Attunda tingsrätt, till tidningen.