Grattis, Fredric Karén...

Publicerad 2013-08-27

... som blir ny chefredaktör för Svenska Dagbladet

Fredric Karén tar över som ny chefredaktör på Svenska Dagbladet när Lena K Samuelsson lämnar posten för nya uppdrag i Schibsted. Fredric är i dag chef för SvD Digital.

Grattis! Hur känns det?

– Det känns jättebra. Jag är full av energi att ta mig an de tunga utmaningar som Svenskan står inför. Vi har en fantastisk redaktion och organisation som har varit med om tuffa resor och förändringar genom historien. Jag är helt säker på att vi kommer att klara det här också.

Hur kommer nya jobbet bli tror du?

– Det kommer att bli ömsom inspirerande och kul, ömsom väldigt tufft. Jag gör mig inga illusioner om att vi kommer åka på en räkmacka.

Vad ser du fram emot mest?

– Jag tycker att det ska bli väldigt spännande att få jobba med organisationen och börja bygga en stark onlinekultur på Svenskan.

Vilka blir de största utmaningarna?

– Precis som för alla prenumererade morgontidningar är det att hitta en lönsam affärsmodell som kan böra oss i framtiden. Jag har gott hopp till den journalistik som Svenskan står för och det är min övertygelse att vi har en plats i en framtid som för oss är betydligt mer digital än nu. 

Hur kommer läsarna märka att tidningen fått ny chef?

– På kort sikt inte så hemskt mycket. Men på längre sikt kommer läsarna att upptäcka fler och bättre digitala produkter och tjänster från Svenskan som de kan ha nytta av. Allt i från hur de läser nyheter till andra tjänster som vi varit bra på i historien, som Räntekartan till exempel.

Till sist - vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Jag önskar bara att få komma igång. Att gå ut på redaktionen och träffa avdelningarna och medarbetarna.