Busch om regeringens klimatpolitik: Lägger på oss vikt för att springa maraton

Publicerad 2024-05-06

Skillnaden i synen på klimatpolitiken är avgrundsdjup mellan regeringen och oppositionen.

Det blev tydligt i SVT:s partiledardebatt, där Ebba Busch (KD) liknade regeringens politik med ett maratonlopp.

– De förstår inte klimatfrågan, säger MP-toppen Daniel Helldén.

Under SVT-debatten på söndagen fick regeringen hård kritik för sin klimatpolitik.

Ingen tror på den, menade Centerledaren Muharrem Demirok.

– Forskarna tror inte på den, näringslivet tror inte på den, ingen tror på den. Det man gör nu är att med berått mod skicka hela klimatnotan till nästa generation, som ska bära det här på sina axlar, säger han.

– Det bästa man skulle behöva göra nu för att komma åt klimatpolitiken är att införa en skrotningspremie på den här regeringen.

Spurt – eller maraton?

Energi- och näringsminister Ebba Busch fick sedan chans att ge sin syn på vilken klimatpolitik som Sverige för nu och ska fortsätta att föra.

– Vänstersidan verkar se klimatfrågan som en superspurt. Vi ser den gröna omställningen som ett maratonlopp. Vill man gå ner i vikt, kvickt, då kan man ju svälta sig själv.

– Men då kommer man inte klara av att springa hela loppet. Då måste man äta rätt och just nu så ”bulkar” Sverige. Vi lägger på oss lite mer vikt, men vi gör det för att skaffa oss bättre förutsättningar att nå noll 2045 fem år före alla andra.

Inför en skrotningspremise på den här regeringen, tyckte C-ledaren.

Regeringens egna beräkningar visar att utsläppen kommer att öka, främst på grund av att man valt att slopa reduktionsplikten.

Det är första gången på mycket lång tid som de svenska utsläppen ökar.

Efter debatten bad Aftonbladet energi- och näringsministern att utveckla sitt resonemang.

Du beskrev regeringens klimatpolitik som att det är bra att man lägger på sig med utsläpp för att sedan minska senare, hur ser logiken ut i det?

– I termer av att det är helt orimligt att vi ska slå sönder hushållens privatekonomi, driva privatpersoner i personlig konkurs därför att vi driver en ohållbar klimatpolitik.

– Det är det vi ändrar. Det gör tyvärr att utsläppen ökar lite nu på lång sikt, men Sverige förbättrar sina chanser att nå nettonoll före alla andra länder i hela EU. Det är det viktiga. Att vi kommer ner till noll först. Inte att vi får ner väldigt mycket på kort sikt men har slagit sönder våra chanser att nå nettonoll.

Busch och Kristersson inför debatten i SVT – där de fick ta emot några rejäla smockor för sin klimatpolitik.

På vilket sätt förbättras Sveriges chanser att nå nettonoll av att vi ökar utsläppen nu?

– Genom att vi för en realistisk energipolitik som leder till att vi ökar förutsättningarna för att elektrifiera transportsektorn och vår tunga industri.

Kristersson: Försiktig med liknelser

Ebba Buschs chef, statsminister Ulf Kristersson (M), var inte helt med på Buschs liknelse, men står bakom samma princip om klimatpolitiken.

– Man ska alltid vara försiktig med liknelser men den reduktionsplikt, skyhöga priser på bensin och diesel, som nästan var den förra regeringens enda idé, när man överger den då ökar utsläppen på kort sikt från biltrafiken. Men förutsättningen för att elektrifiera lägger vi nu om, säger Ulf Kristersson.

Muharrem Demirok, Johan Pehrson och Jimmie Åkesson på plats. De sistnämnda låg förhållandesvis lågt just i klimatdebatten.

Helldén: De förstår inte

Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén var inte imponerad av Ebba Buschs resonemang om att först öka utsläppen för att sedan minska dem.

– Det är ett absurt resonemang. Allt man släpper ut nu kommer att vara kvar i atmosfären. Så det är inte målet i sig man ska nå, det är inte så att man ska ner till en viss vikt utan det är allt som händer på vägen, säger han till Aftonbladet efter debatten.

– Det tycks inte hon förstå och det är väl hela regeringens dilemma, de förstår inte klimatfrågan.