Uppgifter: Netanyahu vägrar avtal om krigsslut

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad 2024-05-01

USA:s utrikesminister Antony Blinken tas emot av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i Jerusalem på onsdagen.

Ett avtal om vapenvila kan inte innehålla något långsiktigt krav på ett slut på kriget. Det ska Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ha sagt till USA:s utrikesminister Antony Blinken i samtal bakom lyckta dörrar i Jerusalem, enligt mediekällor.

Kommentarerna verkar vara ett svar på att palestinska Hamas uppges ha invänt att de utkast till avtal om eldupphör som cirkulerar behöver tydligare formuleringar om hur konflikten ska upphöra på längre sikt.

Ett av Israels uttalade mål med kriget är att terrorstämplade Hamas inte ska kunna finnas kvar som organisation överhuvudtaget. Därmed vill Netanyahu inte lova rörelsens ledare något slut på krigföringen mot dem, även om han i gengäld skulle få Hamas åtagande att alla i gisslan som hålls i Gazaremsan får komma hem.

Försiktig kritik

Ett permanent krigsslut skulle vara ett av de sista stegen i en fredsplan, något som skulle kunna ske månader eller år in i framtiden.

Netanyahu vill inte heller på kort sikt lova något slut på krigföringen, utan planerar fortsatt militäroffensiven mot Gazastaden Rafah, som USA motsätter sig.

– Rafah-operationen hänger inte på något annat, citerar The Times of Israel premiärministern, syftande på att Israel vill ta sig rätten till en sådan oavsett vad man lovar i övrigt.

Enligt sina talespersoner har Blinken ändå återigen påpekat USA:s motstånd till en Rafah-offensiv, men är ändå försiktig i sin kritik mot Israel, och lägger ansvaret för att få till en ny vapenvila hos palestinska Hamas.

– Det finns ett förslag på bordet. Och som vi har sagt, inga förseningar, inga ursäkter. Det är dags, säger Blinken.

Delvis känt

Mer i detalj vad som sades under onsdagens möten lär vi inte få veta – de långa samtalen var till stor del bakom lyckta dörrar.

Även medlarnas förslag till vapenvila är endast delvis känt via läckor. Israel har varit med och tagit fram det, men verkar se det som ett icke slutgiltigt spikat utkast.

Hamas har framfört en del åsikter kring förslaget, men har inte framfört något definitivt ställningstagande.