Intensiva förhandlingar – USA pressar parterna

TT

Publicerad 2024-04-28

USA:s president Joe Biden. Arkivbild.

USA:s president Joe Biden har diskuterat de pågående förhandlingarna om eldupphör i Gaza med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Hamas är redo att svara på Israels senaste förslag. Signalerna är positiva.

– En Hamasdelegation ledd av Khalil al-Hayya anländer till Egypten i morgon. . . och levererar rörelsens svar, sade en högt uppsatt, anonym representant för terrorstämplade Hamas till nyhetsbyrån AFP på söndagen.

Svaret kommer att ges under ett möte med representanter för egyptisk säkerhetstjänst under måndagen, tillade källan.

Uppgifter från Hamaskällor tyder på att extremistgruppen inte har några ”större problem” med innehållet i förslaget från Israel och Egypten om vapenvila i Gaza.

”Stämningen är positiv, om det inte kommer nya hinder från Israel”, säger en högt uppsatt Hamas-representant till AFP.

Intensiv diplomati

Egypten har sänt en egen delegation med medlare till Israel i veckan för att få slut på striderna i Gaza. Samtidigt pågår diplomatiska försök på flera håll för att uppnå ett eldupphör.

Under onsdagen kommer USA:s utrikesminister Antony Blinken att besöka Israel och Jordanien, meddelar utrikesdepartementet.

Tidigare medlingsförsök från främst Egypten, Qatar och USA har misslyckats.

Enligt den amerikanska nyhetssajten Axios, som citerar två israeliska tjänstemän, ingår i Israels senaste motförslag ”återställandet av ett hållbart lugn” i Gaza efter att gisslan släppts av Hamas.

Det är första gången under de sju månader som kriget pågått som Israel har sagt sig vara öppet för att diskutera ett slut på krigföringen.

Kan ställa in offensiv

Om Hamas släpper gisslan, som hållits fångna sedan terrorattacken den 7 oktober, kan Israel ställa in sin planerade markoffensiv mot Rafah i södra Gaza, enligt Israels utrikesminister Israel Katz.

– Om en överenskommelse träffas så kommer vi att ställa in offensiven, sade Katz i en tv-intervju med israeliska Keshet 12 på lördagen.

Katz underströk att frisläppandet av gisslan är regeringens ”högsta prioritet”.

Joe Biden och Benjamin Netanyahu har under söndagen talats vid i telefon och diskuterat pågående förhandlingar om gisslan, meddelar Vita huset.

Biden underströk då också behovet av humanitär nödhjälp till Gaza.