Polisernas frustration: ”Larmat om problemen i flera år”

Publicerad 2024-04-30

Larmen om poliser som läcker och umgås med kriminella är inte nya.

Flera poliser som Aftonbladet talat med säger att de försökt lyfta problemen i flera år.

Men ingenting händer.

– Man är i så extremt stort behov av poliser. Man bara viftar bort det, säger en av poliserna.

Efter DN:s granskning om poliser som har relationer med gängkriminella har Aftonbladet talat med flera poliser. Flera av dem bekräftar att problemet finns.

Många av dem lyfter också ett annat problem – de kriminella som blir poliser.

De säger att det finns ett växande problem, som flera larmar om, men som myndigheten inte tar på allvar.

– Jag är så sjukt trött på att kriga mot min egen myndighet. Att ingen gör något utan bara viftar bort problemet, säger en av poliserna.

Han har varit anställd i flera år och har god insyn i hur myndigheten fungerar internt.

– Men får inget gehör från varken högre chefer eller vår egen säkerhetsavdelning. De upplevs nästan som raljanta mot den information jag och andra kollegor lämnar, fortsätter han.

Förekommer i narkotika- och penningtvättshärvor

Han berättar att det finns flera exempel där poliser förekommer i utredningar som kopplas till grov brottslighet – som exempelvis narkotikabrott eller penningtvätt. Men där ingen av poliserna har åtalats.

Ibland har man inlett en särskild utredning som sedan lagts ner. Något som inte leder till några konsekvenser eller skillnader.

– Vi har till och med anställda som varit misstänkta för grov brottslighet, men där utredningarna läggs ner. Efter det får de komma tillbaka till jobbet, trots att de har kopplingar till ekonomisk brottslighet. I vissa fall miljontransaktioner, säger polismannen.

Roten till problemet är bland annat att intagningskraven för poliser har sänkts, tror han. Ett annat är att säkerhetskontrollerna för nya poliser har brister.

– Som rekryteringen är just nu är den helt hopplös. Polisanställda flaggar hela tiden om aspiranter som har tydliga kopplingar till kriminella nätverk. Man undrar ju hur de här säkerhetsprövningarna går till då. Om det inte är helt uppenbart att man har en konstig bakgrund så kollas det inte upp, säger han.

– Det handlar om att man är i så extremt stort behov av poliser. Man bara viftar bort det, fortsätter han.

Poliserna vittnar om att de har kollegor som är vänner med grovt kriminella.

”Drar kokain med kriminella”

Han nämner också exempel där det framkommit att aspiranter – alltså blivande poliser – är nära vänner eller tillsammans med nätverkskriminella. Något som även DN skriver om i sin granskning.

Aftonbladet har tagit del av utredningar där flera exempel förekommer.

– Många av de nya poliserna är yngre personer. Vi vet att flera av dem har vänskapsband med grovt kriminella. I vissa fall har kriminella berättat för oss att de känner en del av våra kollegor, att de har festat med dem eller dragit kokain med dem. Det handlar om både kvinnor och män, i alla åldrar, inom polisen, säger polismannen.

Framför allt riktar han sin frustration mot hur problemet hanteras inom Polismyndigheten – eller inte hanteras alls, som han förklarar det. Enligt honom är det sällan som myndigheten går vidare med utredningar när de får in tips och konkreta misstankar om polisanställda.

– Jag tror att det grundar sig i flera saker. Man vill ha in så många nya poliser som möjligt, samtidigt som det är känsligt att anklaga folk för saker. Man vet inte heller vems ansvar det är att avskilja personen som blir misstänkt. Själva systemet är fel, säger han.