Kamala Harris blir Bidens vicepresidentkandidat

Av: Marcus Älverbrandt

Publicerad:
Uppdaterad:

Joe Biden har valt sin vicepresidentkandidat: åklagaren och senatorn Kamala Harris, 55.

”Jag har den stora äran att meddela att jag valt Kamala Harris som min parhäst”, skriver Biden på Twitter.

– Jag har den stora äran att meddela att jag valt Kamala Harris – en orädd kämpe för den lilla människan, och en av landets mest framstående offentliga tjänare – som min parhäst, skriver Demokraternas presidentkandidat Joe Biden på Twitter.

Senatorn, som själv ställde upp i primärvalen, var en av förhandsfavoriterna. 55-åriga Harris var tidigare statsåklagare i Kalifornien mellan 2011 och 2017, då hon valdes in i USA:s senat.

Med påbrå från såväl Indien som Jamaica blir Kamala Harris den första svarta kvinnan som valts till vicepresidentkandidat.

Joe Biden och Kamala Harris. (Arkivbild)
Foto: David J. Phillip / TT
Joe Biden och Kamala Harris. (Arkivbild)

Wolfgang Hansson: ”Väntat val”

Enligt Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson var valet av Harris väntat:

– Hon har hela tiden varit en av favoriterna till att utses till vicepresidentkandidat, säger han.

Hansson menar dock att det funnits vissa tvivel kring valet då Kamala Harris bitvis gick hårt åt Biden under primärvalskampanjen. Bland annat kritiserade hon Biden för att inte göra tillräckligt för att bekämpa rasismen mot svarta.

– Därför spekulerades det i att Biden skulle vara förbannad på henne och inte välja henne av den anledningen, säger Wolfgang Hansson.

Hyllas på sociala medier

Gratulationerna har inte låtit vänta på sig på sociala medier efter beskedet.

”Det är ett utmärkt val. Kamala Harris kommer bli en jättebra kompanjon och hon och Joe Biden kommer utgöra ett starkt lag”, twittrar Bill Clinton.

”Som vicepresident kommer senator Harris att fortsätta sin historia av banbrytande ledarskap för att föra vår nation framåt”, skriver representanthusets talman Nancy Pelosi.

Flera av Kamala Harris konkurrenter till posten, däribland Susan Rice och Gretchen Whitmer, har också gått ut och visat sitt stöd.

Biden och Harris accepterar formellt sina nomineringar nästa vecka under Demokraternas nationella konvent, som kommer att genomföras via länk från olika platser på grund av coronapandemin.

Foto: Paul Sancya / TT NYHETSBYRÅN
Kamala Harris och Joe Biden under kampanjen tidigare i år.
Publicerad:

LÄS VIDARE