Demokraternas partikonvent: Nu ska Biden och Harris väljas

Av: Marcus Älverbrandt

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Nedräkningen inför det amerikanska presidentvalet börjar inatt på riktigt med Demokratiska partiets nomineringskonvent.

Den brinnande pandemin gör att konventet kommer se radikalt annorlunda ut än vanligt.

I slutändan ska Demokraterna få sin Biden, och Biden få sin Harris.

Klockan 03.00 inatt, svensk tid, så kickar Demokraterna igång sitt partikonvent. Tillställningen markerar slutet på primärvalsperioden och början på racet till presidentposten.

I dagarna fyra ska en rad framstående figurer inom partiet hålla tal, artighetsfraser ska utbytas och artister uppträda innan Joe Biden och Kamala Harris officiellt väljs på torsdag.

Men årets konvent kommer bli olikt något annat. På grund av den pågående pandemin kommer i stort sett alla inblandade vara med på länk. Hur partiet hanterar övergången från fullsatta arenor till den virtuella världen kommer spela en avgörande betydelse för konventets framgång.

Republikan håller tal

Först ut i natt kommer anföranden hållas av bland andra Michelle Obama och Bernie Sanders, två av partiets mest populära namn.

Michelle Obama har varit en högljudd kritiker mot hur Donald Trump hanterat såväl coronapandemin som de rasmotsättningar som präglat den politiska debatten i USA under våren. Då temat för kvällen är enighet (unity på engelska) kommer landets före detta första dam sannolikt försöka föra en splittrad väljarskara närmare varandra.

Ett ännu tydligare exempel på hur demokraterna tänkt omsätta temat i praktik är att republikanen John Kasich är med på listan av talare. Kasich har tidigare varit guvernör i Ohio och ställde upp i primärvalskampanjen 2016 där han fick stryk av Donald Trump. Genom att ha med en framstående republikan på talarlistan hoppas Biden kunna visa prov på sin förmåga att samarbeta över partigränserna och på så sätt attrahera väljare i den ideologiska mittfåran.

Joe Biden och Kamala Harris i munskydd
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden och Kamala Harris i munskydd

Jämnt i opinionen

Under veckan kommer kändisarna avlösa varandra för att visa upp sitt stöd via diverse digitala lösningar. I artistväg kommer bland andra Billie Eilish, Jennifer Hudson och The Chicks uppträda.

Sist ut är presidentkandidat Joe Biden själv som kommer tala från sitt hem i Delaware. Sedan återstår bara för Joe Biden och Kamala Harris att acceptera sina nomineringar, under förutsättning att allt går som det ska.

Partikonventet kommer i en kritisk tid för Demokraterna där Donald Trump närmat sig Joe Biden i vissa opinionsmätningar. I en gallup från CNN, som publicerades natten till måndag, hade Biden endast ett fyra procentenheter stort övertag på Trump.

Den 3 november är det valdag.

Foto: JOSHUA ROBERTS / TT
John Kasich
Foto: Matt Sayles /TT
Artisten Billie Eilish
Publicerad: