Här kommer bakslaget - snö drar in över landet ikväll

Av: Ebba Thornéus, Marcus Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Den som trodde att våren kommit för att stanna blir troligtvis besviken.

Under fredag och lördag har en klass 1-varning för snöfall utfärdats av SMHI över Dalarna och under nästa vecka väntas så mycket som tre decimeter snö kunna dra in över landets norra delar.

Omkring 5–10 centimeter snö väntas dra in över Dalarna det kommande dygnet.

– Sedan drar snöfallet vidare upp över Norrland, det blir inte några jättestora mängder men det handlar ändå om ett par centimeter här och var, säger Ian Engblom, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Under söndagen drar sedan den kallare luften söderut över landet medan det fortsatt kommer att snöa några centimeter i Norrlandsområdet.

1 av 2 | Foto: TT
Det väntas komma 5–10 centimeter snö i Dalarna.

Stora trafikstörningar

Längre söderut väntas regn passera över bland annat Stockholmområdet.

I sydligaste Götaland och södra Svealand väntas varmare väder under helgen, men redan i början på nästa vecka slår det om och temperaturen sjunker. Ett snöfallsområde drar in över Norrland och östra Svealand vilket gör att det kan bli ett par centimeter snö även i Stockholmsområdet.

– I norduppland kan det bli 5–10 centimeter, vilket gör att det kan bli ganska stora trafikstörningar, säger Ian Engblom.

Uppemot 3 decimeter snö

I början av nästa veckan väntas riktigt stora snömängder dra in över Norrland med uppemot tre decimeter snö på sina håll, samtidigt som en del snö även rör sig ned över Svealand och Stockholmsområdet.

Temperaturen väntas ligga på nollgradigt i Svealand medan det i Norrland väntas bli flera minusgrader.

De kyligare temperaturerna gör att snön på vissa håll kan ligga kvar, från några dagar till uppemot en vecka.

– Men våren är obeveklig så till slut kommer vi att gå mot mer varmare tider igen även om det kanske dröjer en vecka. Det är ju inte för inte som det kallas för aprilväder, säger Ian Engblom.

Publicerad: