Åskoväder i Skåne – tre skadade av blixt

Av: Maria-Elena Zelaya

Publicerad:
Uppdaterad:

På två olika ställen i Skåne ska barn och en vuxen man ha skadats av blixten.

Ovädret misstänks även ligga bakom pågående bränder och trafikolyckor.

–I närheten av ena blixtnedslaget fanns ett barn som fått skador av blixten, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson i polisens region syd.

Klockan 15.19 kom ett larm till räddningstjänsten Syd om en kraftigt villabrand i Nybrostrand. Stationer från bland annat Ystad och Tomelilla har ryckt ut för att släcka branden. Orsaken till branden misstänks vara det rådande åskovädret.

– Det brinner kraftigt på vinden på villan. Det är troligast åsknedslag som är anledningen till att det brinner, säger Mattias Sköld, inre befäl vid räddningstjänsten Syd.

Ett kraftigt oväder har dragit in i Skåne och Blekinge. Hårda vindbyar, kraftiga regn- och åskskurar väntas under lördagen.

1 av 2 | Foto: Jan Emanuelsson/Topnews.se
Brandkåren på plats i Tyringe där blixten slog ned i en mindre bostad som började brinna.

Flera träffade av blixt

Ingen ska vara kvar i villan som fått omfattande skador efter branden. Men enligt uppgifter till räddningstjänsten ska ett barn och en vuxen person i samband med detta själva ha blivit träffade av blixten.

– De var vid medvetande och talbara, säger Mattias Sköld.

Ungefär en halvtimme senare kommer ytterligare ett larm om en brand i en mindre bostad i Tyringe. En blixt har slagit ner i ett träd, som vält över ett uterum och antänt byggnaden. Polis, räddningstjänst och ambulanssjukvård skickas till bostaden som brinner kraftigt.

– Bostaden var enligt uppgifter övertänd, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson i polisens region syd.

Även här har en person skadats i samband med ett blixtnedslag, en tonårig pojke, skriver Norra Skåne tidning.

– Det var en grabb som var i närheten av åsknedslaget som hade lite problem med hörseln och var skärrad, säger Jan-Olov Fröjdh vid räddningstjänsten i Hässleholm till tidningen.

Utöver bränder har polisen även fått in larm om trafikolyckor till följd av det kraftiga regnet. Det är oklart skadeläge enligt polisen.

– En bil har voltat mellan Glimåkra och Lönsboda. Sedan har en annan bil eventuellt fått vattenplaning på E6:an, säger Rickard Lundqvist.

Publicerad:

LÄS VIDARE