Bengt Westerberg

Kritiken mot Nyamko Sabuni efter uttalande om S: ”Ytterligt märklig”

Av: 

John Granlund

Olof Svensson

NYHETER

L-ledaren Nyamko Sabuni gick ut i SVT och sa att Januariavtalet skapades med ett enda syfte: Att skada Socialdemokraterna.

Nu får hon intern kritik för sin historieskrivning.

– Jag tycker den är ytterligt märklig, säger tidigare partiledaren Bengt Westerberg.

Nyamko Sabuni gästade SVT:s ”30 minuter” där hon talade ut om bakgrunden till Januariavtalet 2018.

– Det var vad hela avtalet handlade om – vad skadar socialdemokraterna mest? Det ville vi ha in i avtalet.

Hon pekade på flera punkter i avtalet som skulle ha förts in med syftet att skada S.

– Det var värnskatten, det gillade de inte – det skulle vara där. Fri hyressättning för nyproduktion, det gillade de inte – det skulle vara där. LAS-reformer, jätteviktigt och bra för oss, men det gillar de inte – det skulle vara där, säger Sabuni.

Efter intervjun har intern kritik blossat upp i partiet.

”Historieförfalskning”

Enligt uppgifter till Aftonbladet har en intern grupp på Facebook fyllts med kommentarer om partiledarens tv-framträdande.

– Det står bland annat att det är historieförfalskning. Att det är ett ovärdigt uttalande som inte gynnar oss och ett sätt att svartmåla den tidigare ledningen, säger en L-källa.

Tidigare folkpartiledaren och socialministern Bengt Westerberg är kritisk till Nyamko Sabunis uttalande om Januariavtalet.

I den interna FB-gruppen deltar kommunpolitiker såväl som tidigare partiledare i diskussionen.

Den tidigare folkpartiledaren och socialministern Bengt Westerberg är också kritisk och säger till Aftonbladet att Nyamko Sabunis historieskrivning inte stämmer.

– Jag tycker den är ytterligt märklig. Avtalet var ju ingenting som påtvingades något parti utan en frivillig överenskommelse mellan fyra partier. Och som alla som ingick överenskommelsen har sagt så handlade det om att ge och ta.

Mycket märkligt

Han pekar särskilt på uppgiften om borttagandet av värnskatten.

– Det var ju faktiskt ett löfte som Socialdemokraterna gav redan när den infördes på 90-talet. Så det var ett fullföljande av ett löfte som partiet själv avgivit även om det hade dragit ut på tiden att göra det. Jag tycker att det var ett mycket märkligt påstående.

Bengt Westerberg säger att Nyamko Sabuni antagligen försöker föra fram kritik mot sin företrädare Jan Björklund genom att beskriva januariavtalet i de här termerna.

Stefan Löfven (S), Märta Stenevi (MP), Per Bolund (MP) Magdalena Andersson (S) anländer till en pressträff efter att den nya regeringen presenterats i riksdagen.

– Jag menar att avtalet har inte ingåtts för att skada något parti utan för att lösa den besvärliga regeringsfrågan som vi hade 2018. Jag köper inte hennes påstående. Det gör hon och det har egentligen, tror jag, det enda egentliga syftet att rikta kritik mot hennes företrädare Jan Björklund.

Leissner: Avtalet var en stor framgång

Ex-partiledaren Maria Leissner avstår från att kommentera Sabunis uttalande i SVT men säger att Januariavtalet var en stor framgång för liberala värderingar.

L-ledaren Nyamko Sabuni får intern kritik.

Hon anser också att det var ett uttryck för samhällsansvar från de fyra partier som ingick, eftersom Sverige vid tidpunkten varit utan regering i mer än tre månader.

– Avtalet bidrog på flera områden till mer liberal politik än vad Alliansen lyckats genomföra, säger hon.

Aftonbladet har sökt Nyamko Sabuni för en kommentar.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Bengt Westerberg

LÄS VIDARE

Liberalernas enda motiv var sossehat

ÄMNEN I ARTIKELN

Bengt Westerberg

Nyamko Sabuni

Socialdemokraterna

Jan Björklund

Liberalerna