Uppgifter: Vaccinintervallet kortas

Uppdaterad 2022-01-13 | Publicerad 2022-01-11

Vaccinintervallet mellan dos två och tre ska kortas från sex till fem månader, enligt SR.

Beskedet uppges presenteras på torsdag – men uppgifterna bekräftas inte av FHM.

– Det finns inget sådant beslut, säger Jon Pelling, pressekreterare.

Enligt uppgifter till SR Ekot kommer vaccinintervallet mellan den andra och tredje dosen kortas från sex till fem månader för alla över 18 år.

Ronny Lestander, vaccinsamordnare i Region Västerbotten, säger till SR att han och hans kollegor runtom i landet informerades av statsepidemiolog Anders Tegnell i samband med ett möte med Folkhälsomyndigheten i går kväll.

– Då gick vi igenom läget, vad de ville göra och hur vi skulle kunna möta upp på det, säger han till SR.

Presenteras på torsdag

Rekommendationen ska enligt SR gå ut till landets alla regioner och gälla alla som rekommenderas en tredje dos. Enligt vaccinsamordnaren ska det presenteras officiellt på torsdag.

Folkhälsomyndigheten bekräftar inte uppgifterna.

– Folkhälsomyndigheten för en kontinuerlig utvärdering och dialog, men det finns inget sådant beslut, säger Jon Pelling, pressekreterare på FHM.

”Rekommendation för hela Sverige”

När Aftonbladet under kvällen fick kontakt med Ronny Lestander säger han att han avvaktar besked och en ”formell skrivning” från Folkhälsomyndigheten.

– Vi avvaktar besked och formell skrivning från Folkhälsomyndigheten vad gäller sänkt dosintervall. Det är viktigt att invänta detta beslut. Beslutet kommer att vara en rekommendation för hela Sverige, sen kan det se lite olika ut från olika regioner hur man hanterar detta. I Västerbotten förbereder vi oss för en minskning av dosintervallet till 5 månader från och med torsdag denna vecka, säger Ronny Lestander i en skriftlig kommentar.