Våldsamma dådet i Lycksele

Misstänkte Lyckselemannen erkänner attacken

Av: 

TT

Amanda Hällsten

NYHETER

Lyckselemannen erkänner att han gått till attack mot en kvinna och två små barn.

Offren vårdas på sjukhus för allvarliga skador.

– Vi hade velat få till ett förhör med den skadade kvinnan, men det har inte varit möjligt på grund av skadeläget, säger polischef David Helgesson.

Mannen erkänner alltså brott, även om det inte närmare är preciserat vilket brott det då rör sig om.

– Det jag kan säga är att han erkänner att han har tillfogat de här målsägarna skador, säger mannens försvarare Kristian Shumkov.

– Skälet till det kan jag inte gå närmare in på. Inte heller hur man ska rubricera den här gärningen. Men han medger att han har tillfogat skadorna.

Han har förhörts av polis under dagen.

TT: Vad har han sagt då?

– Jag vill inte gå in på några omständigheter kring det. Det är för tidigt att göra det, säger Kristian Shumkov.

Tomten avspärrad

De skadade är två barn under tio år och en kvinna i 75-årsåldern. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska mannen bland annat ha använt en kofot när han gick till attack.

David Helgesson, gruppchef vid grova brott i Västerbotten, säger att skadeläget är allvarligt för alla tre.

– Vi hade velat få till ett förhör med den skadade kvinnan, men det har inte varit möjligt på grund av skadeläget, säger David Helgesson, chef för avdelningen för grova brott i Västerbotten.

Enligt åklagare Andreas Nyberg finns det tydliga indikationer på att ett eller flera tillhyggen kan ha använts. Nyberg har även uppgett att de skadade har haft en nära relation till den misstänkte.

Den misstänkte mannen förekommer inte i belastningsregistret sedan tidigare. Knappt två veckor innan dådet skedde förlorade mannen sin vapenlicens. Enligt Förvaltningsrätten bedömdes mannen inte vara lämpad att hantera vapen, på grund av mannens hälsotillstånd.

Det var under måndagsmorgonen som polisen fick larm om våldsdådet, som ska ha begåtts i ett hus på en ort i Lycksele kommun.

Många chockade

Samuel Lundström, skolchef i Lycksele kommun, säger på tisdagen att många i kommunen fortsatt är i chock.

– Vi tror ju inte att sådant här kan inträffa hos oss över huvud taget.

För skolchefen har arbetet efter händelsen bland annat handlat om att fundera på hur skolorna ska hantera det inträffade.

– Vi har försökt förbereda oss på en del frågor som elever kan komma med. Självfallet är det så att vi ska ta det här på stort allvar, och inte lägga det åt sidan. Om det dyker upp frågor, vilket vi tror det gör, tar vi oss tid att resonera med barnen och förklara så gott vi kan. Men alla frågor har vi ju inte svar på.

ANNONS

MORS DAG-BUKETT; Låt våra florister hjälpa dig att uppvakta och överraska - enklare kan det inte bli!

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Våldsamma dådet i Lycksele

ÄMNEN I ARTIKELN

Våldsamma dådet i Lycksele