Omikronfall i Sverige – utan resekoppling

Uppdaterad 2021-12-10 | Publicerad 2021-12-09

Ett omikronfall utan känd resekoppling har upptäckts i Stockholm.

– Det är indikation på att det sker en viss smittspridning i samhället, säger Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten.

Hittills har 16 fall av omikron-varianten bekräftats i Sverige.

Nästan alla har resekoppling – men kring ett fall finns frågetecken.

– Ett fall utan känd koppling till resa har dykt upp i Region Stockholm. Det finns sannolikt resekoppling i botten här, men det är indikation på att det sker en viss smittspridning i samhället av omikron i Sverige, säger Sara Byfors, biträdande avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, under torsdagens pressträff.

”Mycket som är osäkert”

Hon säger att det är sannolikt att vi följer situationen i Europa, där man ser samhällsspridning av omikron på vissa håll. Men deltavarianten är fortfarande den dominerande varianten.

– Det är fortsatt mycket som är osäkert kring omikronvarianten, konstaterar hon.

– Det man sett hittills så är det nästan konstaterat att den tycks ha en ökad förmåga att sprida sig, tack vare mutationerna. Man har också sett att i laboratorieförsök kan antikroppar neutralisera viruset sämre, jämfört med delta. Det här är fortfarande bara studier som gjorts i laboratorier.

Hur rädda är ni för att varianten ska spridas?

– Rädda skulle jag inte säga att vi är. Men jag tror att det är oundvikligt om den har en så hög smittspridningspotential som man tror att den ska sprida sig i Sverige, säger Sara Byfors och fortsätter:

– Hittills ser det ut som att den inte ger allvarligare symtom och det är ett bra tecken. Samtidigt vet vi att en hög smittspridning ger avtryck i vården och det är problematiskt.

Så här ser den ut, den nya coronavarianten som sprider skräck i världen. Bilden är framtagen av National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID).

Smittan ökar i Sverige

Samtidigt ökar smittspridningen i Sverige, även om nivåerna är relativt låga jämfört med resten av Europa.

– Vi kan se att vaccinationen skyddar mot att bli smittad. Det är en lägre incidens bland vaccinerade än bland ovaccinerade. Men ökningen vi nu ser sker i båda grupperna, säger Sara Byfors.

Oro för ökat tryck på vården

De senaste två veckorna har det varit en viss ökning av antalet inläggningar på iva.

På Socialstyrelsen oroas man av den snabba spridningstakten.

– Det finns en oro över smittoläget i stort, att det ska komma in och drabba omsorgstagare i de kommunala verksamheterna, säger Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd vid Socialstyrelsen.

Däremot ligger dödstalen fortfarande på låga nivåer.