Minst 100 döda i båtkatastrof

Uppdaterad 2013-10-04 | Publicerad 2013-10-03

Minst 100 båtflyktingar drunknade under torsdagsmorgonen utanför den italienska ön Lampedusa.

– De överlevande är chockade, säger Lampedusas borgmästare Giusi Nicolini.

Nu ska dykare från italienska kusbevakningen hittat ytterligare döda, rapporterar CNN.

Google
Maps

De överlevande båtflyktingarna — som uppger att de kommer från Somalia – har berättat att deras flyktbåt hade fått tekniska problem. Flyktingarna tände då en liten eld ombord på båten för att kustbevakningen skulle upptäcka den. I stället spred sig elden, vilket skapade panik ombord och gjorde att båten välte.

– De har varit i vattnet sedan tidigt i morse, sade Giusi Nicolini till tv-kanalen SkyTG24.

Privata båtat hjälpte till

Räddningsarbetare jobbade febrilt för att försöka få upp så många överlevande som möjligt. Hittills har minst 100 flyktingar hittats döda, enligt den italienska tidningen Corriere della Sera. Men över 250 människor som fanns ombord på båten saknas fortfarande enligt tidningen La Repubblica, uppger TT.

– Det flyter kroppar överallt, säger en räddningsarbetare enligt La Repubblica.

Den första räddningsinsatsen genomfördes av privata båtar, vars besättningar hörde flyktingarnas skrik. Men flera båtar ska ha passerat före människorna i vattnet fick hjälp, säger Giusi Nicolini enligt la Repubblica.

– De berättar att några fiskebåtar, två eller tre, åkte förbi utan att hjälpa till. Det är vad de säger, men om det är sant måste vi titta på det också.

Den italienska ön Lampedusa, som ligger mellan Tunisien och Sicilien, är målet för tusentals flyktingar från Afrika varje år. Så sent som i måndags dog 13 flyktingar som försökte simma i land på Sicilien, sedan deras båt hade gått på grund.

"Frukansvärt"

Den svenska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) säger:

– Detta är fruktansvärt smärtsamt. Vi borde utlysa EU-sorg över de döda människorna, men också över vårt misslyckande. Hela asylfrågan byggar på att människor på livsfarliga och olagliga vägar tar sig hit för att söka skydd.

– Vi måste göra om och göra rätt. När det gäller till exempel Syrien-flyktingarna så kunde vi göra som Raoul Wallenberg, etablera provisoriska kontor på plats i närområdet och utfärda humanitära visum till EU, föreslår Wikström.

Enligt AFP är de flesta av flyktingarna från Somalia och Eritrea.