Skröt om sexköpet – hyllades på nätet

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2014-02-26

En ung kille skröt om sexköpet på sin blogg - efteråt hyllades han i kommentarsfältet.

Nu diskuteras den allt råare synen på sex bland unga flitigt.

– Jag tycker det är jätteobehagligt, säger sexrådgivare Isabelle Wahlf i Aftonbladet TV:s Partiprogrammet.

Det var i förra veckan som en ung, svensk kille skrev om ett påstått sexköp i Prag. På sin blogg skröt han om sin upplevelse. Han la dessutom upp flera bilder på sig själv och den unga kvinnan han hävdar att han köpt sex av. I kommentatorsfältet under inlägget kunde man bland annat läsa "Du är en konung" och "All respekt till dig".

Frågan om unga killars syn på tjejer och sex har spårat ur var ett hett samtalsämne i onsdagens Partiprogrammet. Där deltog bland annat fotografen och chefredaktören Bingo Rimér.

– Den unga generationen har blivit gränlös. Man gör vad som helst för att få uppmärksamhet, att knulla i Paradise Hotel gör folk med en axelryckning. Jag vet inte om det är politiskt., säger han.

”Varje generation fös in i en sexistisk värld”

Men Inti Chavez Perez, författare och journalist, som också deltog i panelen menar att orsaken är i högsta grad politisk. Genom internet och reality-serier har sexismen fått nya uttryckssätt, men det är samma gamla system, säger han.

– Varje generation föds in i en sexistisk värld och måste ta kampen, säger han.

Att synen på sexbrott har blivit råare är också något som diskuterats. Enligt poliser som Dagens Nyheter pratat med är det inte längre ovanligt med ärenden där 10-15 tonårskillar samtidigt förgriper sig på en tonårstjej. Om händelsen filmas kan killarna sedan hota med att lägga ut filmen på internet, vilket kan få många tjejer att "ställa upp" igen. Enligt Isabelle Wahlf tar tjejer stort intryck av nätet och media.

– Många tjejer har dålig självkänsla. De får höra att de ska hålla sig i trim, raka sig överallt och ställa upp på allt möjligt, säger hon.

”Förvärras i framtiden”

Hon berättar att hon som sexrådgivare får många brev från unga tjejer och hon bekymras över de maktskillnader som kommer fram i många av dem.

– Jag tror det kommer från starten, när unga pojkar växer upp och får lära sig att kvinnor är objekt och inget att respektera.

Isabelle Wahlf tror att läget kommer att bli ännu värre i framtiden.

– Det krävs att föräldrar börjar tidigt med att prata med sina barn och jag ser inte det riktigt i dag, säger hon.

Men enligt Inti Chavez Perez finns det hopp.

– Parallellt med en vuxenvärld som inte tar ansvar finns också väldigt fina unga killar, som är väldigt förbannade över att läsa om sexuellt våld mot kvinnor. Det här är inte ett kvinnoproblem utan ett mansproblem och det finns potential bland män, säger han.