Här är skolan där robotar blir antagna

Uppdaterad 2014-03-03 | Publicerad 2013-03-04

Studenter ska lära upp androider

OBS: Roboten på bilden har inget med artikeln att göra.

Här är skolan där bara robotar kan bli antagna.

På laboratoriet för intelligent robotteknik i Kaliningrad kommer studenter får agera lärare – i hur man beter sig som människa.

Det må låta som handlingen i en science fiction-film, men nu stoltserar ryska Kaliningrad med en robotskola – ett laboratorium för intelligent robotteknik. Här kommer Östersjöuniversitetets studenter att lära robotar agera som människor, rapporterar radiostationen Rysslands röst. Ett syfte med experimenten är att ersätta kosmonauter med androider, något som anställda vid laboratoriet hoppas kunna ske inom 20 år.

”Måste träna”

– Androider kan använda samma instrument som människor och behöver inte några särskilda borrar och klämmor eller annan speciell utrustning. Å andra sidan måste de träna för att kunna utföra arbetet på rätt sätt, säger Timur Garejev, chef för innovativ utveckling på universitetet rapporterar Rysslands röst.

Två robotelever har redan inlett sina studier på skolan – den franska roboten NAO samt den ryska AR-600 som har utvecklats av ett ryskt forsknings- och produktionsföretag.

Ljus framtid

Robotar som är programmerade att lösa ett begränsat antal uppgifter, så kallade mekatroniska robotar är i dag vanliga hjälpmedel i flera olika miljöer. Exempel kan vara självgående vagnar som används under olyckor på kärnkraftverk eller mekaniska händer för monteringslinjer på fabriker. Men framtiden för mer avancerad robotteknik ser ljus ut även om det i dagsläget finns relativt få företag som producerar artificiell intelligens och androider.

”Annorlunda system”

– Den artificiella intelligensen kan utvecklas utan androider. Man kan göra det i laboratoriet, till exempel utforska hur hjärnans neuroner fungerar med hjälp av matematiska modeller. Men robotar med mänskliga proportioner har ett helt annorlunda system än vagnar eller mikrofoner. Androider ska inte falla, de ska kunna upprepa människans rörelser och träna, säger Timur Garejev.

Ännu återstår att se om de två eleverna på skolan i Kaliningrad lyckas ta examen.