Jagas i hela världen - för nazistattacken

Publicerad 2014-03-25

Andreas Carlsson, 30, förgrundsgestalt i Svenskarnas parti, jagas misstänkt för mordförsök.

Nu har polisen efterlyst honom internationellt.

– Vi tror att han befinner sig utomlands, säger Sten Ove Nilsson, kriminalinspektör.

Efter en feministisk demonstration den 8 mars i Malmö skadades sex personer, varav en 25-årig man allvarligt, i en knivattack. Polisen kunde strax efter händelsen gripa tre personer med kopplingar till extremhögern. Två av dem sitter nu anhållna misstänkta för mordförsök.

En 20-årig man har släppts, men misstanken mot honom kvarstår. Polisen har länge varit säker på att en fjärde person, Andreas Carlsson, 30, också deltog i knivattacken. I förra veckan stormade en polispatrull 30-åringens bostadsadress men där befann han sig inte.

Polisen utökar nu jakten på Andreas Carlsson och har utfärdat en internationell efterlysning.

– Vi har tagit ett beslut om att lysa honom internationellt. Han söks nu via EPU, polisens personuppgiftsregister, och Interpol, säger Sten Ove Nilsson, kriminalinspektör, polisen i Malmö.

Misstänker att han flytt utomlands

Bakgrunden till att polisen nu jagar Andreas Carlsson över hela världen är att man tror att han kan ha lämnat landet.

– Det finns misstanke om att han har flytt utomlands. Och genom att det internationella söksystemet nu har tickat i gång kan man upptäcka honom om han försöker gå igenom en gränskontroll, säger Sten Ove Nilsson.

Andreas Carlsson är en förgrundsgestalt inom det nazistiska partiet, Svenskarnas parti. Han har, enligt uppgift, pekats ut av flera av offren och en av de angripna har i en intervju med Aftonbladet sagt att han kände igen Andreas Carlsson.

Andreas Carlsson kom bara dagar innan attacken i Malmö hem från Ukraina, där han enligt en text han själv ska ha skrivit varit för att "ge stöd åt nationalistiska krafter".

La upp bild på Facebook

Så sent som för en vecka sedan postade han en bild på Facebook - där han påstår att han är i Tyskland. 

Hur troligt är det att han har tagit sig till Ukraina igen?

– Det har jag ingen uppfattning om. Vi har ingen teori om i vilket land han uppehåller sig i, säger Sten Ove Nilsson.

Malmö tingsrätt beslutade i förra veckan att häkta Andreas Carlsson i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för mordförsök. Kammaråklagare Neela Frisell ville att han skulle häktas eftersom det gjorde det möjligt att vid behov efterlysa honom internationellt.

Enligt Frisell är utredningen om händelsen i ett läge där polisen behöver få in fler förstahandsuppgifter. Hon uppfattar det som om media har fått mer information från vittnen än de uppgifter som har kommit in till polisen.

– Det är lite ledsamt att det är så stor skillnad. Antingen har de här personerna inte varit på plats eller så tycker de att det är obehagligt att berätta, säger hon.