Fullt kaos när rean brakade loss

Uppdaterad 2018-11-23 | Publicerad 2013-11-29

Totalt kaos bröt ut under shoppingdagen "Black Friday".

I USA och Storbritannien har folk hamnat i slagsmål, knivhuggits och skjutits i jakten på reavaror.

– Det var fruktansvärt. Som ett gäng vildar, säger Margaret Green, 55.

Dagen efter Thanksgiving - Black Friday - inleder traditionellt julhandeln och rean i USA och i delar av Storbritannien.

Den räknas som den största shoppingdagen under året i USA. 147 miljoner amerikaner väntas rusa ut för att fynda under helgen, rapporterar Daily Mail.

I takt med att butikerna öppnade har rapporter om våldsamheter fullkomligt öst in.

Sköts och blev av med tv:n

I Las Vegas sköts en kund i benet av en man som i nästa stund stal hans nyinköpta tv, skriver tidningen. Kunden fördes till sjukhus och ska inte vara livshotande skadad. Tjuven är fortfarande på fri fot.

I Virginia knivhöggs en man i kön till en parkeringsplats utanför en butik.

På filmer tagna från olika butiker runt om i landet ses kunder som trängs och slåss för att fynda. I San Bernardino i Kalifornien började slagsmålet redan i kön in till en Wallmart-butik. I Rialto i samma delstat greps minst tre personer efter ett våldsamt slagsmål som började med att några trängt sig i kön.

Ursinnig kund greps

Walmart har däremot inte velat bekräfta några våldsamheter kopplat till Black Friday.

– Vi har fått bra feedback från kunder och kollegor runt om i landet, säger butikskedjans talesperson Brooke Buchanan till Huffington Post.

Reakaoset har även slagit till på flera håll i Storbritannien. En man, som enligt vittnen till Daily Mail vägrades köpa två tv-apparater, blev så våldsam att han brottades ner och greps av polisen vid en Asda-affär i Bristol.

När en elektronikaffär i Benton, North Tyneside, öppnade klockan 8 på morgonen stormade hundratals kunder affären och rensade hyllorna på några minuter, rapporterar Daily Mail.

– Folk tog vad de kunde, det fanns inget biljettsystem. Det var kaos, säger kunden Margaret Green, 55 till tidningen.

Följ ämnen i artikeln