Friskoletoppen tar över

Publicerad 2013-09-08

’Vi måste ordna bristerna’

Mångmiljonär Helena L’Estrade blev miljonär när hon sålde sin friskolekoncern. Nu är hon ny ordförande för Lundsberg.

Hon startade en friskole­koncern och blev mångmiljonär när den såldes.

Nu ska Helena L’Estrade ta över ordförandeskapet i skandalomsusade Lundsberg.

– Vi måste ordna bristerna i internatverksamheten, säger hon.

Hon har aldrig varit på Lundsberg, men nu ska friskoletoppen Helena L’Estrade leda arbetet för att rädda den omdiskuterade internatskolan.

Hon har arbetat med kommunal skola i 20 år och med friskolor lika länge. 62-åringen var snabb vid avregleringen 1992 och startade företaget Vittra Utbildning - vilket sedan gjorde henne och maken till mångmiljonärer när det såldes ett decennium senare.

Äger vingård i Uruguay

Hon tog då an rollen som vd i företaget de sålde 2005.

– Vi växte med över 30 procent årligen. När jag slutade 2006 hade vi förmånen att ha hand om över 7 500 elever, säger L’Estrade.

Miljonerna har de bland annat investerat i den urugayanska vingården Alto De La Ballena, men fortfarande agerar Helena L’Estrade som konsult åt flera organisation­er och företag och har platser i många styrelser.

– Jag tror att jag med min kunskap och erfarenhet kan vara med och bidra till att göra Lundsberg till en av de bästa och absolut mest eftertraktade internatskolorna.

Hur hon ska förändra Lundsberg är ännu oklart.

– Det första vi ska göra är att få en kartbild över läget. Vi måste göra våra egna analyser och göra en bedömning av vad vi ska prioritera att ta tag i, säger L’Estrade men nämner att internatverksamheten är en prioritet.

Hård kritik för ”like”

I dag har styrelsen krismöte och på måndag är det tänkt att eleverna åter ska vara tillbaka på skolan och inleda höstterminen. Själv kommer hon under veckan för första gången att besöka skolan.

Helena L’Estrade har själv inte varit i några blåsväder, men hamnade i blickfånget då hon gillade det uppmärksammade inlägget av JB Educations vd Anders Hultin. Han korkade upp ett 779-kronorsvin och skrev ”Because I am worth it” på Facebook bara dagar innan JB Education gick i konkurs och fick motta hård kritik för sitt agerande.

– För det första vill jag egentligen inte kommentera det men eftersom jag har gjort det så tycker jag att han var värd det. Jag tycker att han har hanterat frågan väldigt bra, sa L’Estrade till Aftonbladet då.