Omröstningen helt avgörande för Obamas framtid

"En såpopera som äntligen kommit fram till sista avsnittet"

Vet inte vilket avsnitt i ordningen det är.

Men Barack Obamas hälsosåpopera går mot sin upplösning.

Så som läget är nu är det viktigare att sjukvårdsreformen går igenom än vad den egentligen innehåller.

Hur avgörande visas inte minst av att Obama på kort varsel ställt in sin resa till Indonesien och Australien för att istället följa omröstningen i kongressen på nära håll.

Fram till på söndag kommer Obama att jobba stenhårt för att försäkra sig om att förslaget får de tillräckliga 216 ja-rösterna i Representanthuset. I nuläget är det tveksamt om de finns.

Han har haft personliga möten med de demokrater som röstade emot lagförslaget i november. Åtminstone två av dem har efter det offentligt bytt fot och sagt att de tänker rösta ja.

Bjöds på flygtur

Kongressmannen Dennis Kucinich från Ohio efter att Obama bjudit med honom på en flygtur med Airforce One.

Omröstningen är helt avgörande för Obamas framtid som president.

En sjukförsäkring för alla amerikaner var Obamas viktigaste vallöfte. Lyckas han inte infria det blir han politiskt svårt skadeskjuten. Hela resten av hans agenda blir svårare att driva igenom. Hans chanser att bli omvald 2012 påverkas negativt.

Inför omröstningen är det för första gången fler amerikaner som tycker Obama gör ett dåligt jobb än att han sköter sig (om man tar ett genomsnitt av de stora opinionsmätningarna).

Slagfält

Sjukvårdsreformen har utvecklats till ett ideologiskt slagfält mellan republikaner och demokrater. Republikanerna har utnyttjat förslaget för att försöka få den amerikanska allmänheten att se Obama som en farlig socialist.

Rallarsvingar och omröstningar har avlöst varandra i denna verklighetens såpopera. Allting har dragit ut väldigt mycket på tiden. Den allmänna känslan har varit; ska dom aldrig bestämma sig?

Nu verkar den avgörande omröstningen äntligen vara här.

En nej på söndag kan bli Obamas Waterloo.

Så långt har det gått att få egentligen bryr sig om vad förslaget innehåller. Det måste bara röstas igenom. Kosta vad det kosta vill.

Desperat

Obama är så desperat att inkassera denna framgång att han tänker skriva under lagen även om förslaget röstas igenom enligt en procedur som är konstitutionellt tveksam. Allt för att tveksamma demokrater i efterhand inför sina hemmaväljare ska kunna säga att de egentligen inte röstade för förslaget.

Går reformen igenom är det en stor seger för Obama även om en av det ursprungliga grundstenarna, den om att man ska kunna teckna en statlig försäkring, är borta.

Presidenten får andrum och en tydlig framgång att falla tillbaka på. Han kan börja koncentrera sig på andra viktiga frågor.