Alexis, 2, fick 150 fästingar på en gång

Uppdaterad 2018-07-23 | Publicerad 2016-06-28

Alexis Lyckefors, 2, fick över 150 fästingar – på en gång.

Hans föräldrar tvingades raka av honom håret för att kunna plocka bort alla.

– Det kändes först som att han fått sand i håret. Riktigt vidrigt, säger pappa Andreas Lyckefors.

Familjen Lyckefors hade varit på lantstället utanför Ljungskile på västkusten över midsommar. Tomten vid sommarhuset, där de tre barnen gärna leker på gräsmattan, är omgiven av ängar och högt gräs. När de skulle lägga sin yngsta, tvååringen Alexis, på lördagkvällen tyckte mamma Josefine att något inte stämde.

–  Det var min fru som upptäckte det. Jag fick reda på det när hon skickad en bild till mig. Det var som att han hade fått sand i håret – men det var fästingar. Riktigt vidrigt, säger Andreas Lyckfors.

Upptäckten blev början på ett över tre timmar långt saneringsarbete.

Fick raka av Alexis håret

Föräldrarna fick lov att raka av håret på sonen för att komma åt alla fästingarna.

– Vi fick plocka och bränna dem en efter en. Ett drygt jobb med en tvååring som knappt vill sitta still hos frisören, men han var trött i går så han tyckte nog att det var rätt skönt.

Totalt hittade de över 150 stycken fästingar. I dag verkar inte Alexis Lyckefors tänka så mycket på varken den nya sommarfrisyren eller fästingattacken säger pappa, även om den först skapade lite oro hos föräldrarna.

– Som tur är, i och med att det blivit så mycket fästingar de senaste åren, så har vi vaccinerat familjen mot TBE. Vi kollar också barnen varje kväll. Hade han inte fått nån spruta hade vi varit oroliga, men de kan förstås ha andra sjukdomar, säger Andreas Lyckfors.

Pappa Andreas säger att han tror att sonen dragit på sig ett helt fästingbo när han lekt i det höga gräset. Nu funderar han på att klippa gräset kort och sätta upp ett litet staket ut mot ängarna. Även de andra barnen hade fått fästingar, men bara ett tiotal i taget.

”Låter fantastiskt”

Lars Lundqvist är biolog och var före pensionen intendent vid Biologiska museet. Han har inte hört talas om någon som drabbats så kraftigt som Alexis Lyckfors.

– Det låter fantastiskt. Man kan tänka sig att att det är larver han fått på sig. När honan sugit färdigt släpper hon taget och faller till marken där hon dör och spricker. Hon kan innehålla flera tusen ägg som sedan blir larver. Sedan rör sig larverna upp och ner i vegetationen. Men jag har aldrig hört talas om något sådant här, jag vet att man kan drabbas av ett tiotal larver i taget.

Var finns det fästingar?

– I större delen av de södra delarna i Sverige och de sprids med sina värddjur. Men de gillar samma förhållanden som vi gör. Öppet gräs och inte för varmt, även om gräset gärna får vara högt. Det är ganska optimalt väder för fästingar just nu, i alla fall här i Skåne där jag är.

Vad kan man göra för att skydda sig?

– Det bästa man kan göra är att kontrollera sig efter man varit ute. Det tar rätt lång tid innan fästingar sätter sig på människor. De tycker vi är konstiga eftersom vi inte har päls.

Att klä sig heltäckande när man är ute i skogen – långbyxor och stövlar – är bästa sättet att hålla de små spindeldjuren borta från kroppen. Har man dessutom på sig ljusa kläder är det lättare att se när de kryper på en.

För att minska risken att smittas av någon av de sjukdomar fästingar kan bära på är det viktigt att ta bort en fästing som bitit sig fast så snart som möjligt. Hjälpmedel för att enkelt ta bort fästingar finns exempelvis på apoteken.

Följ ämnen i artikeln