Kaparens segertecken efter häktningen

Uppdaterad 2016-04-07 | Publicerad 2016-03-30

”Vad ska man göra när man inte fått träffa sina barn på 24 år?”

59-årige Seif Eddin Mustafa har erkänt att han kapade planet från Egyptair.

På väg från domstolen i cypriotiska Larnaca lyfte Mustafa fingrarna i ett segertecken.

– När jag såg att vi flög ut över havet, det var fruktansvärt, säger Farrah el-Dibany, en av passagerarna ombord.

På onsdagsmorgonen hölls häktningsförhandlingar mot egyptiern Seif Eddin Mustafa, som misstänks för bland annat flygplanskapning, innehav av explosiva medel, kidnappning och olaga hot.

Efter förhandlingarna i Larnaca på Cypern fördes Mustafa tillbaka till häktet där han suttit sedan han greps i går. I bilen sträckte han upp en av sina fängslade händer och gjorde ett segertecken med pek- och långfingret.

Han kommer nu att sitta häktad i minst åtta dagar eftersom polis och åklagare är överens om att det finns en överhängande risk för att Mustafa kan försöka fly. Dessutom väger hans erkännande tungt för häktningsbeslutet.

”Det var fruktansvärt”

59-årige Seif Eddin Mustafa kapade på tisdagen ett av Egyptairs inrikesflyg, på väg från Alexandria till Kairo, genom att hota piloten med att spränga flygplanet. Han bar vad som såg ut att vara ett bombbälte och tvingade piloterna att flyga till och landa på flygplatsen Larnaca på Cypern.

Passagerare på planet vittnar om vad som hände ombord.

– När jag såg att vi flög ut över havet, det var fruktansvärt. Det var då vi förstod att något var fel, men vi kunde aldrig ana att det handlade om något sådant här, säger Farrah el-Dibany som var en av passagerarna på inrikesflygningen, till al-Jazeera.

Kabinpersonalen gick runt och samlade in passagerarnas pass utan att berätta varför. De sa bara att man hade problem, berättar el-Dibany.

– Först 45 minuter senare sa de att vi var kapade, men inte av vem, varför eller vart vi var på väg. Det var fruktansvärt, fortsätter hon.

Överlämnade brev

När planet landat på flygplatsen i Larnaca slog polisen en järnring kring flygplanet och Mustafa överlämnade en rad krav till förhandlare. Han hade bland annat ett brev som han ville skulle överlämnas till hans ex-fru, bosatt på Cypern, i vilket han krävde att 63 kvinnliga regeringsmotståndare skulle släppas ur fängelse.

Mustafa har beskrivits som ”psykologiskt instabil” av polis, och åklagaren Andreas Lambrianou berättar hur den misstänkte i förhör förklarat sitt agerande med: ”Vad ska man göra när man inte fått träffa sin fru eller sina barn på 24 år och Egyptens regering inte vill låta dig göra det?”.

Tog bild med kaparen

Pö om pö lät Mustafa de flesta passagerare och besättningsmedlemmar lämna planet.

Kvar ombord med Mustafa blev några ur flygpersonalen samt tre passagerare. Bland dem britten Ben Innes, som lät en ur besättningen ta en bild på honom och flygkaparen.

– Efter att vi suttit ungefär en halvtimme på Larnaca så frågade jag om vi kunde ta en bild. Jag tänkte: ”varför inte?”. Om han spränger oss så spelade det ändå ingen roll, säger Innes till brittiska the Sun.

Ben Innes tog en bild med kaparen och blev förstasidesstoff i England.

Han såg det också som ett tillfälle att titta närmare på kaparens påstådda bombbälte.

– Det var svårt att se, men såvitt jag kunde bedöma var det troligare att det var en attrapp när jag såg det på nära håll, säger Innes.

”Farligt och själviskt”

Tillsammans med ett par andra passagerare flydde britten ur flygplanet när Mustafa vid ett tillfälle gått långt bakåt i flygplansgången.

Ben Innes fototilltag har blivit starkt kritiserat då han anses ha utsatt alla andra ombord för livsfara.

– Det är väl ett tecken i tiden, Facebooks selfiegeneration, men det var mycket oansvarigt. Ett farligt och själviskt agerande som är komplett galet, säger säkerhetsexperten Will Geddes till den brittiska tidningen.

Mustafas bälte visade sig senare vara en attrapp. Utredare undersöker hur han lyckats ta den genom säkerhetskontrollerna i Egypten.

Bara några timmar efter de avslutade häktningsförhandlingarna begärde Egypten att Seif Eddin Mustafa ska utlämnas.