Marie räddade liv – blev bestulen på mobil och pengar

Publicerad 2018-07-28

Marie Ahlenius, 47, ryckte ut med ambulansen för att rädda en person med hjärtstillestånd.

Då passade någon på att krossa rutan på ambulansen och stjäla hennes tillhörigheter.

– Det gör en både ledsen och förbannad att man ”passar på” när man vet att ambulansen hjälper medborgarna och räddar liv, säger Marie Ahlenius.

Det var på fredagen som ambulanssjuksköterskan Marie Ahlenius, 47, larmades till ett hjärtstopp i centrala Stockholm. Hon och kollegerna var egentligen på väg mot en annan utryckning, men var snabbt på plats med hjärtstartare och medicinväskor.

– Vi låser bilen och springer iväg för att rädda liv. När vi kommer fram så visar det sig att det är en heroinöverdos och vi har botemedel mot heroin, så vi kan väcka den här personen, som börjar vakna till liv och sätter sig upp. Samtidigt kommer någon springande och ropar ”de har slagit sönder er bil och tagit någonting”.

Marie tog sig tillbaks till bilen i tron om att tjuven varit ute efter narkotikaklassade läkemedel.

Men när hon kom fram upptäckte hon att det var förardörrens ruta som krossats. Där hade Maries telefon legat på laddning, med bankkort och körkort i fodralet.

– Jag inser att mitt Visa-kort och körkort är borta och telefonen med allt i. Det gör en både ledsen och förbannad att man så att säga ”passar på” när man vet att ambulansen hjälper medborgarna och räddar liv. Det känns så lågt.

Inte första gången

Marie upplever att liknande händelser blir allt vanligare, och nämner en händelse där kolleger blev bestulna medan de gjorde hjärt- lungräddning nyligen. Hon berördes också illa av att läsa om hur piloterna som släckte bränder blev utsatta förra veckan.

– Det är sorgligt, man får se det som en sjukdom, den här personen är tvungen att göra sådana här saker och det är ingenting mot mig personligen.

Men redan efter några minuter hände något som gav Marie anledning att återfå hoppet om mänskligheten. En man som bodde i närheten hade sett hela förloppet.

– Han kom ner och hade tagit ett foto på en person som springer därifrån och hjälpte till och erbjöd sig att ge mig sin gamla telefon, så till honom skulle jag vilja skicka ett tack, säger Marie Ahlenius.

Följ ämnen i artikeln