Så blir årets Nobelfest

Publicerad 2014-12-05

500 meter linneduk, 43 kockar och 10 000 bestick.

Årets mesta fest närmar sig.

– Det är ganska läskigt, säger Klas Lindberg, årets Nobelkock.

På onsdag sätter sig 1350 gäster i Blå Hallen för att fira årets Nobelpristagare. På gästlistan finns statsminister Stefan Löfven, Gustav Fridolin, Annie Lööf, kungligheter och tidigare nobelpristagare.

Menyn omgärdas som vanligt av stort hemlighetsmakeri in i sista stund - inte ens kungen vet vad som ska lagas. Prestigeuppdraget har kocken Klas Lindberg och konditorn Daniel Roos, tidigare medlemmar av svenska kocklandslaget och OS-vinnare 2012.

– Det är ganska läskigt att laga en så här stor middag. Det är den största middagen jag varit ansvarig för. Då är det skönt att känna i magen att det här är mat som vi själva tror på. Om man går in med den känslan känns det roligare, säger Klas Lindberg.

"Blir mycket grönsaker"

Kockduon börjar laga mat på söndag men har testlagat rätterna i nio månader. Med sig i köket på stadshuset har de 43 kockar och 260 servitörer och servitriser.

– Det är tufft jobb. Tänk dig att du får 400 kilo av en råvara och att du sedan ska skära den i små bitar. Det är svårt att motivera sig att skära varje liten tärning perfekt. Det ser jag som den största utmaningen. Jobben måste göras perfekt hela vägen.

Köttarianer riskerar att bli besvikna. Temat är "fräscht, grönt och säsongsenligt".

– Det kommer att bli mycket grönsaker. Jag försöker minska på proteinet generellt för jag tycker inte att det är sunt att stoppa i sig de här jättelika biffarna som man får på krogarna, säger Klas Lindberg.

På pressvisningen på fredagen serverades ett litet smakprov av en av rätterna - en morotsterrin med frasig savoykål och chili. God - kan Aftonbladet intyga.

– Det är ju inte detta som är rätten. Men det kommer bli god mat. Det kan vi säga, säger Klas Lindberg.

15 000 blommor

Konditorn Daniel Roos stod bakom desserten på kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllop 2010 och är känd för sina konstnärliga uppläggningar. Uppläggningen av desserten till de 1350 gästerna beräknas ta 8 timmar.

– Den kommer att innehålla saffran. Men den blir lite sexigare än det här, säger Daniel Roos och visar den lilla miniatyrdesserten som serverades för pressen på fredagen.

Blommorna som ska pryda stadshuset, cirka 15 000 till antalet, är rosor, nejlikor, kvistrosor, hortensia, orkidéer, eukalyptus, viburnum och nerine. Den berömda trappan dekoreras med ilex, rosor, nejlikor och amaryllis.

Kungliga baletten står för underhållning, även den hemlig.

– Vi kommer att hålla fasta på traditioner men vill samtidigt visa något modernt. Vi kommer att försöka använda hela salen så att alla, inte bara tv-tittarna, får njuta av vår föreställning, säger balettchefen Johannes Öhman.