Allianstoppar: Tid för Alliansen att splittras

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2014-12-31

Flera partitoppar från KD, FP och C vill nu att allianspartierna lägger fram sina egna budgetar i vår.

– Nu är det tid för respektive parti att visa sina egna ståndpunkter och ställningstaganden, säger Staffan Werme, ledamot i Folkpartiets partistyrelse.

Men Beatrice Ask (M) är skeptisk – medan Muf-ordföranden anser att M stannat av.

Alliansen lämnade in en gemensam höstbudget som med stöd av Sverigedemokraterna fällde regeringens.

”Vore väldigt positivt”

Men i och med decemberöverenskommelsen som slöts mellan Alliansen och regeringen i förra veckan har partierna bundit sig att låta en minoritetsregerings budget gå igenom i riksdagen, genom att lägga ned sina röster om det finns risk för att regeringsbudgeten faller.

Nu vill flera företrädare för de mindre allianspartiernas partistyrelser att Kristdemokraterna, Folkpartiet respektive Centerpartiet går fram med egna budgetar i vår.

Ebba Busch Thor (KD), kommunalråd i Uppsala och partistyrelseledamot, säger till Aftonbladet:

– Det vore väldigt positivt om vi lade fram en egen budget nu till våren. Jag uppfattar att väljarna eftersöker att tydligare se vad skillnaderna är mellan de fyra allianspartierna. Med en hundraprocentig kristdemokratisk budget kan vi visa på vad våra svar är och vad de får för konsekvenser i en budget.

”Spelplanen är lagd”

Staffan Werme, kommunalråd för FP i Örebro och medlem i partistyrelsen säger till Aftonbladet:

– Nu när man tagit steget och sagt att man ska vara i opposition måste man hitta formen för ett samarbete fram till valet 2018. När decemberöverenskommelsen är lagd är även spelplanen för de kommande åren lagd.

Enligt Werme finns inget negativt med att lägga fram egna budgetar.

– Egentligen inte. Det finns bättre sätt att manifestera alliansenighet på. Om man går ihop om en gemensam vårbudget, ska man då gå ihop om en gemensam höstbudget också? Någonstans är det tid för partierna att bestämma sig om man ska gå fram som en Allians hela tiden. Det är inte rätt tid för det nu. Nu är det tid för respektive parti att gå fram och visa sina egna ståndpunkter och ställningstaganden.

"Ska profilera oss själva"

Johan Linander i Centerpartiets partistyrelse leder partiets eftervalsanalys. Enligt honom vore det lika naturligt för allianspartierna att lägga enskilda budgetar nu som det var innan 2006.

– Det har aldrig varit en diskussion om att allianspartierna ska lägga gemensamma budgetar under alla de här åren. Men det handlar inte om att bryta allianssamarbetet. Vi ska gå arbeta för att gemensamt inför nästa val, men fram till dess tror jag vi alla har utgått från att vi ska profilera oss själva, säger han och fortsätter:

– Det är naturligt. Vi är fyra olika partier. Sedan innebär det inte att vi inte kan lägga gemensamma motioner, trots att vi har olika budgetar.

Ask: Logiskt lägga Alliansbudget

Tonen från det största allianspartiet, Moderaterna, är dock annorlunda. Tidigare justitieminister Beatrice Ask (M), styrelseledamot i Moderaternas partistyrelse är kluven.

– Det viktiga nu är att riksdagsgrupperna har en ordentlig diskussion om detta. Det finns både för- och nackdelar, säger hon till Aftonbladet.

Hon trycker trots allt på fördelen med en enad budget.

– Det finns en logik i att följa upp den Alliansbudget som gått igenom och nu träder i kraft. Det gör regeringsalternativen tydligare. Fördelen med det andra sättet är att det alltid finns behov för de enskilda partierna att profilera sig. Men i det täta samarbete vi har är det naturligt att sådan profilering kommer i period två-tre under mandatperioden.

Med tanke på decemberöverenskommelsen, bör man lägga ned sina röster om det blir en Alliansbudget?

– Det finns ju regler nu, och hur man tolkar dem är väl också en sak som får diskuteras, säger Beatrice Ask.

Muf-ordförande: "Övriga har gått om M"

Nytillträdde ordföranden för Moderata ungdomsförbundet, Rasmus Törnblom, har tidigare kritiserat moderpartiet för att ha stannat av.

Han anser att diskussionen om gemensam eller enskild budget främst är formmässig.

– Det borde handla mer om innehållet, och den budget som är bäst för Sverige. Jag anser inte att Alliansen ska vara ett tvingande projekt för något av partierna.

Enligt Törnblom har M halkat efter, bland annat gällande att vilja göra om LAS.

– Där har övriga allianspartier gått om. Om Moderaterna ska lägga en egen budget måste det göras självkritiskt, med en ny, modern politik. I annat fall föredrar jag en alliansbudget.