Minnesstunder för mördade svenskan

Publicerad 2011-06-21

Ljuständning i Fuengirola

Vännerna i teaterklassen höll en minnesstund i Uppsala domkyrka på tisdagen.

De sörjde kvinnan som knivmördades i svenskparadiset Fuengirola.

– Det var mycket närhet och vi höll om varandra, berättar läraren Cecilia Byttner.

Cecilia Byttner fick först i söndags reda på att två av hennes elever råkat ut för ett brutalt knivdåd på sitt vandrarhem. Hon stod den 18-åriga kvinnan, som mördades i lördags, nära.

De stöttar varandra

När hon berättar om minnesstunden och mottagandet från kyrkans personal kan hon inte hålla tårarna tillbaka.

– De tog emot oss på en avskild plats, prästen tände ljus och höll tal. Jag höll tal till båda flickorna. En elev berättade om en dröm. Det var mycket närhet och vi höll om varandra. Vi tände också ljus och fikade tillsammans.

Minnesstunden var viktig för dem alla. Nu vill hon ge stöd till den 19-åriga flickan som överlevde knivattacken, och alla eleverna kommer fortsätta stötta varandra i sorgen.

– Det var fint och vi fick ett avstamp. Hela teaterklassen kommer att hålla kontakt under sommaren och meddela varandra om det händer något mer och om när begravningen är.

Hon beskriver den mördade kvinnan som "gladlynt" och "sprudlande". En elev som tog plats i rummet men som också brydde sig mycket om andra.

– Eleverna sa att hon kommer vara närvarande när de spelar teater och att hon kommer ta studenten med dem. Hon är med oss, säger Cecilia Byttner.

Ljuständning i Fuengirola

Knivdådet har också skakat om de många svenskar som är bosatta på solkusten. Svenska kyrkan känner att det finns ett behov av att öppna kyrkan i Fuengirola, och tar på lördag emot de som sörjer den mördade kvinnan.

– Det blir en samlingspunkt för svenskar och andra som vill samlas kring det fruktansvärda som har hänt, säger prästen Mattias Andersson.

Det började som ett evenemang på Facebook. På lördag den 25 juni klockan 15.30 kommer drygt 2000 personer att skänka en tanke till den avlidna kvinnan och hennes anhöriga.

Något som också Svenska Kyrkan i Fuengirola vill vara delaktiga i.

–  Det är lite trångt och svårt att få till en blomsternedläggning vid Hostal El Cid där det hände, därför ordnar vi en här, säger Mattias Andersson.

Det kommer även att spelas musik och vara en ljuständning. Enligt Mattias Andersson kommer dock inte kvinnans anhöriga att närvara i Fuengirola.

"Tryggheten är förlorad"

Flera personer har sedan tragedin sökt sig till Svenska Kyrkan på plats.

– När något så fruktansvärt händer rubbas ganska mycket av tryggheten som vi måste ha för att leva. Behovet att ta kontakt med oss är ett uttryck för att tryggheten är förlorad, säger Mattias Andersson.