Diplomatibråk kan rädda Assange

Uppdaterad 2016-09-14 | Publicerad 2015-07-24

Sverige: "Väntar på klartecken från Ecuador"

Julian Assange.

Wikileaks-grundaren Julian Assange ser ut att klara sig från åtal för de flesta sexuella övergrepp han anklagats för i Sverige. Ett diplomatiskt dödläge ser ut att skjuta utredningen förbi preskriptionstiden.

Av rädsla för att utlämnas till USA vägrar australiske Wikileaks-grundaren Julian Assange komma till Sverige för att höras i utredningen av de sexuella övergrepp som två kvinnor anmälde honom för år 2010. År 2012 sökte han asyl på Ecuadors ambassad i London där han befunnit sig sedan dess. Nu går tiden snart ut för den svenske åklagare Marianne Ny att väcka åtal – utan att hon ens fått tillfälle att höra Assange. Sverige skyller på Ecuador och Ecuador på Sverige skriver the Guardian.

Häktad i sin frånvaro

Julian Assange är häktad i sin frånvaro i Sverige och utreds för fyra brott; olaga tvång, två fall av sexuellt ofredande och våldtäkt. Innan mitten av augusti i år måste åklagaren ha väckt åtal för tre av anklagelserna. Den 13 augusti preskriberas ett fall av olaga tvång och ett falla av sexuellt ofredande. Den 18 augusti preskriberas ett fall av sexuellt ofredande.

Åklagare Marianne Ny har sedan 2010 sagt att Julian Assange måste komma till Sverige för att höras. Assange och Ecuador säger däremot att Wikileaks-grundaren ska höras i London eftersom USA utreder honom för publiceringar som gjorts på hemsidan. Motsättningen har gjort att utredningen gått i stå.

Länderna skyller på varandra

Påtryckningar från Sverige på att lösa dödläget ska ha lett till att åklagaren i mars berättade att en ansökan om att möta Assange i London snart skulle skickas till Ecuadors ambassad skriver the Guardian. Ansökan ska ha kommit in till svenska justitiedepartementet den 29 maj. Efter att ha behandlats och översatts har den hamnat på  Ecuadors ambassad i Stockholm den 12 juni. Sverige menar nu att de är redo att träffa Assange i London men att Ecuador sinkar processen genom att insistera på att de två länderna måste komma överens om på vilka villkor det skulle ske. Marianne Ny är på semester och kan därför inte kommentera.

– Vår hållning just nu är att få tillstånd ett förhör med Assange i London så snart som möjligt. Vi väntar på klartecken från Ecuador att få komma, säger Robin Simonsson, informatör på åklagarmyndighetens presstjänst.

Om ett förhör skulle komma tillstånd är det Ingrid Isgren, chefsåklagare i Västerås, som får åka eftersom Marianne Ny är på semester.

Vill sätta upp regler

Ecuadors representanter menar i sin tur att det är Sverige som riskerar utredningen genom att ha vägrat träffas i London och kommit med en ansökan i sista minuten. Fem dagar efter att ansökan kommit till ambassaden ska Assange själv gått ut med att Sverige ställt in ett bokat möte med honom i London skriver the Guardian.

– Det är ingenting jag kan kommentera, säger Robin Simonsson.

På grund av Assange speciella situation menar Ecuador att de självklart inte kan släppa in Sverige hur som helst. Bland annat vill de att personal från Ecuadors ambassad ska närvara vid mötet.

– Jag finner det inte acceptabelt... (att efter att) tillslut ha bestämt sig för att svara på våra försök att under alla dessa år komma vidare i målet, att de skulle förvänta sig att Ecuadors roll begränsas till att öppna dörrarna till sin ambassaden, ska Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino sagt till the Guardian.

Mer tid för våldtäktsåtal

Robin Simonsson på åklagarmyndigheten vill inte kommentera om de kan väcka åtal utan förhör med Assange och vad som händer om preskriptionstiden hinner gå ut.

Anklagelsen för våldtäkt har åklagare Marianne Ny ytterligare fem år på sig att utreda. Julian Assange nekar till alla brott. Han är än så länge inte åtalad för något av dem. I maj beslutade domstolen att Assange är fortsatt häktad i sin frånvaro.