Assad: ”Vi saknar soldater”

Publicerad 2015-07-27

I över fyra år har inbördeskriget rasat i Syrien.

Under ett tv-sänt tal medger president al-Assad att armén har försvagats.

– Vi har brist på styrkor, säger han.

Det har gått mer än fyra år sedan konflikten i Syrien bröt ut. Sedan dess har över 230 000 människor dödats, och miljontals syrier är på flykt, enligt FN.

Striderna pågår dagligen och även regeringsstyrkorna har försvagats efter fyra års krig. Det erkände president Bashar al-Assad i ett tv-sänt tal under söndagen från huvudstaden Damaskus. De 300 000 personer som ingick i armen när konflikterna startade har nästan halverats.

– Det finns en brist på styrkor. Men det betyder inte att vi kan tala om en kollaps. Vi kommer att stå emot. De väpnade styrkorna är kapabla att försvara fosterlandet, säger al-Assad enligt AP .

Konflikten startade i protester mot regeringen i mars 2011, i samband med arabiska våren.

Tappat mark

Dessutom har regeringsstyrkorna gett upp vissa områden i Syrien för att istället fokusera mer andra, mer viktiga områden, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Ibland, under vissa omständigheter, tvingas vi ge upp områden för att flytta styrkorna till områden vi vill hålla kvar vid, säger al-Assad enligt nyhetsbyrån.

Sedan i mars har syriska armén förlorat kontrollen över större delarna av den nordvästra provinsen Idlib.

”Låtit självsäker”

Talet var presidentens första officiella framträdande på ett år, rapporterar AP. Han uppges ha låtit självsäker, trots de försvagade styrkorna.

Både inhemska rebellgrupper och Islamiska staten slåss mot al-Assads trupper. Timmar efter al-Assads tal kom uppgifter om att regeringsstyrkorna är på väg att återerövra Palmyra från IS.

– Regeringsstyrkorna är i utkanten av Palmyra, säger aktivisten Bebars al-Talawy enligt AP.

Enligt uppgifter ska IS-krigare flytt staden rapporterar nyhetsbyrån.

Följ ämnen i artikeln