Europa snart tillbaka på ruta ett

Likt en flod tar flyktingströmmarna den enklaste vägen

Om det inte vore för att det är så tragiskt skulle man kunna småle åt spelet om flyktingströmmarna.

När Ungern bommat igen tar desperata människor istället vägen över Kroatien och Slovenien.

Det är för Europa ovärdiga scener som utspelas dessa dagar år 2015.

Som väntat tog det inte mer än ett dygn innan flyktingströmmen likt en flod som stöter på hinder tog en ny väg.

Kroatien vill precis som Serbien bara bli av med problemet och har tidigare släppt igenom flyktingarna. Hotet om att stänga gränsen är inte realistiskt.

Men eftersom man inte är med i Schengenavtalet, den fria rörligheten inom EU, så måste flyktingarna ta sig till Slovenien för att sedan fritt kunna åka vidare.

Sloveniens regering säger att man inte tänker bli ett transitland till övriga EU. Flyktingarna som kommer dit ska registreras och få sina asylansökningar prövade i Slovenien.

Det låter både bra och dåligt.

På pappret följer Slovenien EU regler. Men landets grundinställning är precis densamma som Ungerns. De vill inte ha några flyktingar. Särskilt inte muslimer.

Slovenien ingår i de sex länder som vägrat gå med på bindande flyktingkvoter för EU:s 28 medlemsländer.

I förhandlingar som förts i Bryssel har EU krävt att Slovenien ska binda sig för att ta emot 496 flyktingar.

Slovenien går bara med på 230, på frivillig basis.

Anstormning

Nu riskerar Slovenien en aldrig tidigare skådad anstormning. Frågan är vad de ansvariga gör då.

Förra året tog man emot 69 asylansökningar totalt. Det är vad som under de närmaste veckan troligen kommer varje timme.

Inför en sådan våg av mänsklig desperation är risken uppenbar att Sloveniens flyktingmottagande kollapsar och att man snart bussar flyktingarna vidare till Österrike och Italien.

Slovenien har i motsats till Ungern inte byggt ett fyra meter högt taggtrådsstängsel. De har en lång och till delar porös gräns mot Kroatien. Med mindre än att man sätter in militär har de har inga möjligheter att stoppa alla flyktingar.

Mycket tyder på att Europa snart är tillbaka på ruta ett då ett fåtal länder som Tyskland och Sverige tar emot den stora mängden flyktingar. Medan ett stort antal länder stoppar huvudet i sanden och hoppas att problemet försvinner.

Det är inte konstigt att Angela Merkel och Österrikes förbundskansler sett till att det på onsdag blir ett extra EU-toppmöte för att lösa flyktingfrågan.

Lotteri

Dagarna går och inte mycket händer. Under tiden fylls hela tiden flyktingströmmen på från Medelhavet. Bara natten mellan tisdag och onsdag passerade över 5 000 flyktingar gränsen mellan Makedonien och Serbien.

Skulle Slovenien mot förmodan hålla sitt löfte och pröva allas asylansökningar väntar ett annat problem som är en minst lika svår nöt att knäcka för EU, som frågan om gemensamma och bindande kvoter för flyktingmottagande.

I dag är det ett lotteri vem som får asyl och vem som inte får det. Det faktum att flyktingarna inte vill bli registrerade i de forna öststaterna beror på att deras ribba för att ge asyl ligger oändligt mycket högre.

Ungern tog förra året emot över 40 000 asylsökande med gav bara drygt 500 asyl. Det ska jämföras med Sverige där i princip alla syrier som lyckas ta sig till vårt land får permanent uppehållstillstånd.

Morot

Europa måste hitta ett system där flyktingarna fördelas på ett rättvist sätt samtidigt som EU gör mer för att försöka driva på en lösning av Syrienkonflikten.

Genom att bidra till att göra livssituationen bättre för flyktingarna som sitter i läger i Libanon, Jordanien och Turkiet kan de som redan har skydd uppmuntras att stanna hellre än att göra den riskfyllda resan till Europa.

Om alla länder kraftigt ökar den kvot flyktingar man tar emot direkt från flyktinglägren blir det en morot som gör att fler väljer att stanna och söka asyl innan de ger sig ut på en lång resa utan garanti för att stanna.

Följ ämnen i artikeln