Han kan bli nästa SSU-ordförande

Uppdaterad 2015-07-09 | Publicerad 2015-07-08

I augusti väljer Socialdemokraternas ungdomsförbund ny ordförande.

Valberedningen har nu presenterat sin kandidat.

– Det är hedrande, säger Philip Botström.

Företrädaren fick lämna sitt uppdrag för ett nytt. Gabriel Wikström, som var ordförande för Socialdemokraternas ungdomsförbund (SSU) mellan 2011 och 2014, blev efter valet förra året utsedd till hälso- och sjukvårdsminister. Ellinor Eriksson, tidigare förbundssekreterare, tog sedan över.

I augusti är det dags för SSU att återigen välja ny ordförande. Förbundets valberedning har presenterat sitt förslag: Philip Botström, 24.

– Det är hedrande. Jag fick beskedet i tisdags. Jag blev lite nervös, men jag känner mig ödmjuk, glad och taggad på utmaningen, säger han.

"Klassiskt folkrörelsearbete"

Philip Botström är ledamot i SSU:s förbundsstyrelse. Han växte upp i Filipstad och där inleddes hans politiska engagemang. Han blev klubbordförande och sedan ombudsman på distriktsnivå för SSU i Värmland.

Hur lyckades du charma valberedningen?

– Främst har jag väl försökt charma medlemmarna. Jag har under våren bedrivit klassiskt folkrörelsearbete. Jag har fått chans att resa runt och träffa medlemmarna för att berätta vad jag vill prioritera. Det har varit fantastiskt, säger Philip Botström.

Jämlik skola, fler och "schyssta" jobb till unga samt det han kallar för "investeringsagenda" är tre av Philip Botströms hjärtefrågor.

– Jag vill föra en offensiv ekonomisk politik. Det handlar om byggande av bostäder och ett akut behov av att komma igång med en grön omställning. Jag vill se ökade investeringar i välfärden och bostadsbyggande genom att vara mer offensiv, säger han.

Förebilden: Wallström

Vilken är SSU:s roll gentemot moderpartiet?

– Att ungdomsförbundet har en roll som blåslampa stämmer delvis. Jag kommer inte vara rädd att påpeka när det går för långsamt i partiet eller i LO. Samtidigt är det inte vår roll att vara gnällspik, snarare pådrivande och en konstruktiv samarbetspartner gentemot partiet.

Vem är din politiska förebild?

– Det är svårt att peka ut en. Men Margot Wallström är en stor förebild. Inte främst för att hon är värmlänning, som jag, utan för att hon lyckas förena politiskt mod med värme och ödmjukhet. Det kanske jag inte själv har än, men att vara tuff, vass och ta ställning på ett ödmjukt och varmt sätt vill jag också göra.

Det blir slutligen kongressen och förbundets medlemmar som avgör vem som blir ny ordförande.

– Jag hoppas såklart kongressen stödjer valberedningens förslag, säger Philip Botström.