Svenska Ausrine gömde sig i källare

Publicerad 2015-11-14

PARIS. Ausriné Ramstrand och kompisen Sara Nilsson hamnade mitt i terrorattacken under sin semester. De befann sig på gatan Rue de Charonne när terroristerna öppnade eld. Svenskorna räddades av en restaurangägare - som gömde dem.

- Vi gömde oss på restaurangen i sex timmar. Utanför var det full av militär och polis. Det kändes helt overkligt, säger Ausrine Ramstad, 30 år.

Ausriné Ramstrand och kompisen Sara Nilsson är på minisemester i Paris och bor på ett hotell ett stenkast från restaurangen La Belle Equipe – ett av huvudmålen i terroristattacken. De kom gående på gatan när terroristerna började skjuta.

– Jag hörde tre skottsalvor. Jag förstod först inte vad som hände. Jag trodde det var smällare, säger Ausriné Ramstrand.

Erbjöd skydd

En restaurangägare ropade på svenskorna och erbjöd dem skydd inne i hans restaurang. Då förstod Ausriné och Sara att det var allvar. De skyndade sig in på restaurangen. Kort därefter kom terroristutrustad polis till gatan.

- Jag blev väldigt rädd när jag såg den tungt beväpnade polisen. En av dem kom in på restaurangen och visade ned oss i en källare. Polisen släckte ned hela restaurangen för att undvika att dra uppmärksamhet till folk som gömde sig därinne, säger Ausriné.

Efter en stund anlände även fransk militär till platsen. Ausriné beskriver situationen som en krigszon, med väldigt mycket militär på gatan.

– Det var overkligt och väldigt obehagligt.

”Vågar inte gå ut”

Svenskorna fick gömma sig på restaurangen i sex timmar. Sedan eskorterade militär dem över gatan till deras hotell. Vistelsen i Paris fick ett tragiskt slut, konstaterar Ausriné.

– Jag kan inte förstå att det har legat döda människor här på gatan. Det är svårt att ta in.

Den sista kvällen på semestern kommer de spendera inne på hotellet. Trots att det är lördagskväll i deras favoritstad – Paris.

– Vi vågar inte gå ut. Det känns inte säkert i Paris, säger Ausriné.

Mer om terrorattackerna i Paris

JUST NU: Bekräftat – terroristen är död

SENASTE NYTT: Följ vår liverapportering (TV+TEXT)
ATTENTAT STOPPAT: Här skulle nästa attack ske

DETTA HAR HÄNT: 129 döda i sex terrordåd i Paris
HÄR ÄR TERRORISTERNA: Döda, gripna, efterlysta

DÖDADE SVENSKEN: 20-årig kvinna från Västerås

Följ ämnen i artikeln